Piuhat poikki yhä useammin myös miehiltä – sterilointi kiinnostaa

Yhä useampi mies valitsee ehkäisykeinoksi sterilisaation. Viime vuonna suomalaismiehille tehtyjen sterilointien määrä kasvoikin liki 30 prosenttia.

Sterilointien kokonaismäärä puolestaan lisääntyi edellisvuodesta 11 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) selvitys osoittaa, että sterilointien kokonaismäärää kasvattivat nimenomaan miesten sterilisaatiot eli vasektomiat, joissa mieheltä katkaistaan tai tukitaan siemenjohtimet.

Erikoissuunnittelija Anna Heino THL:stä kertoo, että toistaiseksi ilmiölle ei pystytä nimeämään yhtään erityistä syytä.

– Tiedossa ei ole muutoksia virallisissa käytännöissä. Saattaa kuitenkin olla, että sterilointi on nyt ollut ehkäisykeinona julkisuudessa enemmän esillä.

Naisia steriloitiin vuosi sitten lähes 2 500 ja miehiä liki 1 900. Suuri osa eli 57 prosenttia steriloinneista tehdään siis yhä naisille. Sukupuolten välinen suhdeluku jatkoi myös viime vuonna tasoittumistaan. Suomi on silti edelleen poikkeus, kun muualla Euroopassa sterilisaatio on miehillä naisia yleisempää.

Eteläpohjalaisia kiinnostaa eniten

Väestöön suhteutettuna tuhannesta 25–54-vuotiaasta miehestä 1,8 on steriloitu. Yleisimmin steriloinnin haluaa 35–39-vuotias mies.

– Tätä nuoremmille 30–34-vuotiaille tehtyjen sterilointien osuus on kuitenkin viime vuosina kasvanut, Heino kertoo.

Yleisin steriloinnin peruste miehillä on vähintään 30 vuoden ikä. Lähes 30 prosenttia miehistä puolestaan perusteli halua pistää piuhat poikki lapsiluvulla eli vähintään kolmella alaikäisellä lapsella.

Innokkaimmin sterilointia hakivat miehet Etelä-Pohjanmaalla. Vähiten sterilointi ehkäisykeinona kiinnosti ahvenanmaalaismiehiä.

– Huolimatta muutaman viime vuoden noususta sterilointien määrä on laskenut voimakkaasti viime 15 vuoden aikana, kun ehkäisymenetelmien kirjo on kasvanut ja lapset hankitaan entistä myöhemmin, muistuttaa THL:n Anna Heino.

Lue myös:

    Uusimmat