Pitkämäki löysi vireen laskemalla painopistettä

Keihäänheiton tuore maailmanmestari Tero Pitkämäki keksi yhdessä valmentaja Hannu Kankaan kanssa ennen MM-finaalia, että vaisusti sujuneessa karsinnassa painopiste oli vauhtijuoksun aikana karannut korkeaksi. Sitä piti laskea. Näin tehtiin verryttelyheitoissa ennen Nagai-stadionille tuloa ja siellä kahdessa lämmittelyheitossa. Kilpailuheitoissa kaikki naksahti kohdalleen.

- Olin karsinnan jälkeen kohtuullisen pettynyt, mutta itseluottamus löytyi, kun kävin heittoja tietokoneelta läpi. Katselin karsintaheitot ja paljon ennätysheittoani (91,53). Mietin, mitä olin tehnyt eri tavalla, ja miten saisin heiton lähtemään paremmin eteenpäin eikä ylös, Pitkämäki kertoi.

Finaalissa vielä ensimmäinen heitto ei osunut täysin kohdalleen, mutta toisella Pitkämäki otti kärkipaikan, josta ei enää luopunut.

- En ollut huolestunut ensimmäisen heiton (81,62) jälkeen. Se vaan lähti huonoon asentoon. Toisen heiton (89,16) jälkeen sanoin itselleni, että nyt ei ole varaa huokaista helpotuksesta, Pitkämäki kertaili.

Kun Pitkämäki tuuletti mestaruutta, poseerasi Suomen lipun kanssa ja lähti sitten kunniakierrokselle, rinnasta purkautui monenlaisia tunteita, kuten Helsingin MM-kisojen neljännen sijan tuoma pettymys.

- Olin silloin jo valmis tähän, mestari vakuutti.

Tuloksella 90,33 tulleen Osakan mestaruuden Pitkämäki voitti korviensa välissä. Karsintakilpailusta hän rimpuili finaaliin kymmenentenä, eikä näyttänyt kuluvan kauden varmimmalta heittäjältä maailmassa.

Kiitosta vanhemmille

Kun ensimmäiset mestaruusjuhlat eli kunniakierros oli takana, alkoi sopeutuminen voittajan arkeen: palkintojenjako, jossa soi Viron kansallislaulu, dopingtesti ja lehdistötilaisuus, jossa muut mitalistit heittivät rennon vaihteen päälle ja alkoivat kilvan kehua mestaria.

- Tero on kuin joku kone, joka ei tee mitään väärin. Hän peittosi minut taas. Niin, ja Andreaskin peittosi minut. Onneksi olen sentään porukan komein, Greer veisteli.

- Tulin toiseksi. Mitä siihen nyt on sanomista. Tero nujersi minutkin, Thorkildsen virnisteli ja vakavoitui sitten.

- Kaikki kunnia Terolle. Oli todella upeaa nähdä, kuinka hän nousi kahdessa päivässä karsintakisan heitoista mestariksi, olympia- ja EM-voittaja hehkutti.

Entä mitä Pitkämäki totesi ensimmäiseksi kansainvälisessä mediahaastattelussa tuoreena maailmanmestarina?

- Haluan kiittää valmentajaani ja perhettäni.

Pitkämäen mukaan isä Esko ja äiti Liisa ovat olleet hänen uransa keskeisin tuki.

- He ovat lapsesta asti kannustaneet ja vieneet minua urheilemaan. Heille kuuluu ainakin puolet mitalista, Pitkämäki sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja