Pikavipeistä ongelmia entistä useammalle

Lainoja otetaan nyt kevytmielisen kulutuksen sijaan maitoon ja leipään.

Pikavipit johtavat entistä useammin ylivelkaantumiseen. Takuu-Säätiön ja kunnallisten velkaneuvojien mukaan pikavippiongelmien määrä on kasvanut kevään ja kesän aikana.

- Ylivelkaantumisen rakenteessa näyttäisi olevan käynnissä muutos. Kulutusluotot ja viime aikoina etenkin pikavipit ovat alkaneet kasaantua yhä useammalla asiakkaalla, arvioi Oulun talous- ja velkaneuvoja Sirpa Ukura.

Yksittäinen sadan euron pikavippi harvoin suistaa kenenkään taloutta raiteilta. Velkaneuvontaankin ajaudutaan vasta, kun pikavippejä on otettu aiempien pikavippien hoitamiseen, mutta lopulta maksuongelmista ei löydy tietä ulos.

Velkaneuvojat eri puolilla maata ovat selvitelleet jopa kymmeneen tuhanteen euroon nousevia pikavippipotteja. Keskimäärin vippikierre näyttää kuitenkin johtavan muutaman tuhannen euron velkoihin.

- Perusvippi on satanen tai muutama, ja asiakkaalla on niitä useita. Lopulliset summat nousevat moninkertaisiksi, kun vippien korot ovat hurjat ja päälle tulevat vielä perintäkulut, kuvailee toiminnanjohtaja Leena Veikkola Takuu-Säätiöstä.

Maitoon ja leipään

Velkaneuvojien mukaan ongelmiin johtaneita pikavippejä ei ole otettu kevytmieliseen kulutukseen tai juhlintaan. Vippikierteeseen on myös ajautunut yhtä lailla nuoria kuin keski-ikäisiä ja sitäkin vanhempia.

-Pikavipeillä paikataan sosiaaliturvan aukkoja. Luksukseen ne eivät mene, vaan maitoon, ruokaan ja muihin elämisen peruskustannuksiin, luonnehtii velkaneuvoja Aki Jauro Tampereelta.

Pikavipeistä voi syntyä iso velkataakka nopeasti, sillä niiden takaisinmaksuaika on yleensä pari viikkoa. Keskimäärin velkaneuvontaan päädytään kuitenkin yli vuoden kestäneen kulutusluottokierteen jälkeen.

-Pikavipit ovat silloin osa laajempaa velaksi kuluttamista ja viimesijaista paikkailua. Niitä otetaan, kun muuta lainaa ei enää saa, ja niillä yritetään hoitaa kulutusluoton lyhennyksiä, jatkaa Kuopion velkaneuvonnan lakimies Antero Nieminen.

Vauhtisokeuttakin

Valtaosalle ylivelkaantuneista pikavipit ovatkin vain jäävuoren huippu. Esimerkiksi Helsingissä velkaneuvonnan asiakkailla on taakkanaan keskimäärin 70 000 euron kulutusluotot.

- Alkuvuoden aikana sekä luottosummat ja velkojen lukumäärä ovat olleet selvässä nousussa. Ilmassa on nousukauden vauhtisokeutta, moni on yksinkertaisesti yliarvioinut oman maksukykynsä, kuvailee velkaneuvoja Juha Neuvonen Helsingistä.

- Asuntoluotot hoidetaan yhä viimeiseen asti, mutta ongelmat tulevat niiden päälle. Talous on voitu virittää niin kireälle, että ruuan ja korkojen kallistuminen on ajanut ottamaan isojakin kulutusluottoja, mutta niistä ei enää selvitäkään, lisää Takuu-Säätiön Leena Veikkola.

Keskituloinen saa luottoa liian helposti

Kunnalliset talous- ja velkaneuvojat ovat sitä mieltä, että monen velkaongelman taustalla on löyhä luotonanto. Kulutusluottoja saa helpolla, eikä ennakkosäästäminen ole nousukauden huumassa ollut kunniassa.

- Se näkyy siinäkin, että velkaongelmat eivät enää kosketa vain pienituloisia. Asiakkaat ovat työssäkäyviä ja keskituloisia tai jopa paremmin tienaavia, sanoo Helsingin velkaneuvoja Juha Neuvonen.

Keskituloiset velkaantuvat helpommin siksi, että he saavat yleensä lainaa pienituloisia helpommin. Jos luottotiedoissa ei ole maksuhäiriömerkintää, luotonantajat luottavat maksukykyyn.

- Keskituloisen korttitalo pysyy pitempään kasassa ja velkaantuminen pääsee etenemään pitemmälle. Jos tulot ovat hyvin pienet, peli voidaan viheltää poikki jo yhdestä maksamatta jääneestä laskusta, kuvailee Tampereen talous- ja velkaneuvoja Aki Jauro.

Velkaneuvojat pitävät tekstiviestivippejä höllän luotonannon ääriesimerkkinä. Takuu-Säätiöllä on tiedossa tapauksia, joissa vippejä on myönnetty täysin maksukyvyttömillekin ihmisille.

- Se on silti varmasti hyvää bisnestä. Kun pikavippien todelliset vuosikorot ovat jopa satoja prosentteja, niin kyllä siinä kestää vähän luottotappioitakin, jatkaa Jauro.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat