Mainos

Pidätetyn kiinalaistaiteilijan kohtalosta ei tietoa

Kiinan tunnetuimman taiteilijan Ai Weiwein kohtalosta ei ole saatu mitään tietoja sen jälkeen, kun hänet pidätettiin eilen Pekingissä.

Muun muassa Pekingin olympiastadionin suunnitteluun osallistunut Ai pidätettiin yhdessä vaimonsa ja kuuden avustajansa kanssa Pekingin kansainvälisellä lentokentällä taiteilijan ollessa lähdössä Hongkongiin. Toiset vapautettiin myöhemmin, mutta Ain olinpaikasta ei ole tietoja.

Viranomaiset tekivät myös kotietsinnän Ain toimistoon Pekingissä.

- He veivät tietokoneen, levykkeitä ja muuta materiaalia. He kieltäytyivät kertomasta kotietsinnän syytä ja sitä, miksi Ai vietiin, kertoo taiteilijan vaimo Lu Qing.

Ai Weiwei on useaan otteeseen arvostellut Kiinan hallitusta oloja ja sananvapauden puutetta kansainvälisillä foorumeilla. Hän muun muassa kieltäytyi osallistumasta Linnunpesäksi kutsutun olympiastadionin avajaisiin vuonna 2008 sanoen Kiinan käyttävän olympiakisoja propagandavälineenä.

Edellisen kerran Ain lähtö maasta estettiin viime joulukuussa hänen aikoessaan osallistua rauhanpalkinnon saaneen kiinalaisen Liu Xiaobon Nobel-juhlaan Oslossa.

Ai on ollut viranomaisten kanssa hankauksessa myös Shanghaissa, missä hänen toimistonsa jyrättiin maan tasalle.

Eilinen pidätys tapahtui vain päivää sen jälkeen, kun Ai oli kertonut suunnitelmistaan perustaa toimiston Saksaan päästäkseen pois kiinalaisviranomaisten painostuksen ja valvonnan alta.

Kiinassa on pidätetty useita juristeja ja ihmisoikeusaktivisteja sen jälkeen, kun kansannousut useissa Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maissa ovat alkaneet.

(MTV3 - AP - AFP - Reuters - CNN)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.