Perussuomalaiset oppositioon – onko vaalivoittajalla yhtään valtaa?

Perussuomalaisten eilinen ilmoitus jättäytyä pois hallituksesta laukaisi saman tien kahvipöytäkeskustelut päätöksen seurauksista.

Suuren kansanedustajamääränsä turvin puolueen voisi nähdä pitelevän jonkinlaista valtikkaa kädessään. MTV3:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund näkee tilanteen kuitenkin toisin.

– Kyllä se käytännössä on niin, että parlamentaarisessa järjestelmässä valta on hallituspuolueilla. Perussuomalaisilla ei käytännössä tule olemaan kovin suurta valtaa, Grönlund arvioi.

Vaikka suurella eduskuntaryhmällä on vaikutusmahdollisuuksia valiokunnissa ja myöhemmin täysi-istunnossa, eivät hallituksen esitykset juurikaan muutu matkan varrella.

– Suomessa on jo 90 -luvun alusta alkaen ollut käytäntö, jossa hallitukset istuvat koko hallituskauden, pysyvät aika hyvin koossa ja hallituspuolueet sopivat keskenään asiat.

Grönlund myöntää, että kehittynyt käytäntö on demokratian toimimisen kannalta huono, mutta toisaalta se on ainoa tapa hoitaa asiat Suomen kaltaisessa maassa

– Täällä ei mikään puolue ole ylivoimainen, vaan on tultava toimeen keskenään, Grönlund perustelee.

Oppositiopolitiikasta ehkä nostetta

Vaikka perussuomalaisten vaikutusmahdollisuudet ovat käytännön harjoitetun politiikan kannalta vähäiset, saattaa oppositioasemasta olla puolueelle hyötyä. Oppositiossa puolue ei joudu vastuuseen ikävistä päätöksistä.

– Mikäli puolue havittelee vaikutusvaltaa niin kuin politiikassa yleensä, silloin hallituspuolueen asema olisi tietysti parempi, mutta mikäli puolue ajattelee sisäistä yhtenäisyyttään ja menestysmahdollisuuttaan seuraavissa vaaleissa, oppositioasema voi olla parempi, Grönlund puntaroi.

Oppositioaseman hyödyllisyyden puolesta puhuu puolueen populistinen luonne.

– Populistipuolueen rooliin kuuluu se, että se elää tavallaan vallan kritiikistä. Kun se joutuu käyttämään itse valtaa, niin vastuu lisääntyy ja vastuunkantajana voi olla vaikeampi yksinkertaistaa asioita verrattuna oppositiopuolueeseen, Grönlund arvioi.

Neljä vuotta todella pitkä aika politiikassa

Grönlund uskoo, että oppositiopuolueen asema saa perussuomalaisten suosion kantamaan ainakin ensi vuoden presidentinvaaleihin ja kunnallisvaaleihin. Sen pidemmälle hän ei tahdo lähteä arvailemaan.

– Neljä vuotta on todella pitkä aika politiikassa, Grönlund tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat