Mainos

Pelson vankikarkureille elinkautiset

Pelson vankikarkurikaksikko tuomittiin paon yhteydessä tehdystä vanginvartijan murhasta ja vankien opettajan murhan yrityksestä. Käräjäoikeus piti henkirikosta raakana ja julmana.

Pudasjärveltä lähtöisin olevat kaksi miestä on tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen Pelson vankilan vartijan murhasta ja vankien opettajan murhan yrityksestä. Oulun käräjäoikeus antoi kansliapäätöksen asiassa tänään.

Vanginvartija kuoli ja vankien kirveskurssin opettaja loukkaantui hengenvaarallisesti, kun miehet karkasivat Oulun läänissä sijaitsevasta Pelson vankilasta Vaalassa väkivaltaisesti kesken puutyökurssin viime vuoden helmikuussa. Veritekojen jälkeen kaksikko pakeni paikalta varastetulla autolla, mutta jäi pian kiinni lähikunnasta Muhokselta.

Oikeus katsoi, että 25-vuotias ja 35-vuotias vankikarkuri toimivat yhdessä ja yksissä tuumin murhatessaan vanginvartijan erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. He käyttivät useita eri tekovälineitä, muun muassa järeää vasaraa ja kirveen teräpuolta.

Surmatyö kohdistui vanginvartijaan, joka oli virkansa puolesta ylläpitämässä järjestystä ja turvallisuutta. Miehet yrittivät yhdessä murhata myös kirveskurssin opettajan. Vangit aiheuttivat opettajalle niin pahat ja pysyvät vammat, että hänen henkiinjäämisensä vaati oikeuden mukaan "hyvää tuuria". Miehet löivät puolustuskyvytöntä miestä lukuisia kertoja rajusti päähän kirveellä ja vasaralla.

Täydessä ymmärryksessä

Tuomitut kertoivat oikeudessa, että pakotilanne karkasi heidän käsistään. Vangit väittivät, ettei heidän tarkoituksenaan ollut surmata vaan pelkästään kolkata ja sitoa uhrit sekä sen jälkeen paeta paikalta.

Lisäksi miesten puolustus katsoi, että he olivat tekojen aikana alentuneesti syyntakeisia eli täyttä ymmärrystä vailla. Vangeille tehty mielentilatutkimus kuitenkin osoitti, että he olivat tekohetkellä syyntakeisia eli täydessä ymmärryksessä. Oikeus ei nähnyt syytä epäillä lausuntojen paikkansapitävyyttä.

Heikkilä ja Moilanen tuomittiin murhan ja murhan yrityksen lisäksi virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, törkeästä ryöstöstä ja vangin karkaamisesta. Heikkilän syyksi luettiin lisäksi rattijuopumus, törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen sekä kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta. Miehet velvoitettiin yhteisvastuullisesti korvaamaan asianomistajille muun muassa kuolemantapauksen aiheuttamasta kärsimyksestä useita tuhansia euroja.

Vakavasti vammautuneella opettajalla on oikeus vaatia vangeilta korvausta eri oikeudenkäynnissä, sillä hänen vammojensa pysyvyydestä ja haitta-asteesta ei vielä voida esittää tarkkoja lääketieteellisiä selvityksiä.

Elinkautisesta vankeudesta voi nykyisin vapautua vain presidentin armahduksella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.