Mainos

Pellot muuttuivat järviksi: Iso osa sadosta menetetty

Kolmasosa Markku Huhtaluoman perunapelloista muuttui muutamassa yössä järvimaisemaksi.

Karvianjoen pinta on noussut viikonlopusta paikoin jopa kolme metriä, pellollakin vettä on puolisen metriä. Rankkasateiden aiheuttamia tulvia ei Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Satakunnan rajalla olevassa Karviassa ole koettu kymmeniin vuosiin.

– Tilanne on pahempi kuin tavallisesti kevättulvien aikaan, keskiverto kevättulvaraja on ylittynyt parillakymmenellä sentillä ja vesi on levinnyt satoja metrien alueelle pelloille. Tällainen pelkästä sateesta johtuva tulva on harvinaista, kertoo Huhtaluoma.

Karviassa on mitattu viime päivinä pahimmillaan yli 100 milliä vuorokautiseksi sademääräksi, ja lisää on odotettavissa. Huhtaluoma on huolissaan perunasadostaan, sillä herkkä peruna tukehtuu nopeasti veden alle. Toisaalta kosteus tuo mukanaan perunaruttoriskin.

– Kolmasosa sadosta on todennäköisesti menetetty täysin, eli noin 800 tonnia perunaa keskisadolla laskettuna. Perunan pelastumiseen vaikuttaa vielä se, miten pitkään vesi vielä on pellolla. Jos se vetäytyy pian takaisin jokeen, niin jotain on mahdollisuus vielä saada, Huhtaluoma tuumii.

Yön sateista tulvia Etelä-Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen

Ensi yölle ennustetut rankat sateet aiheuttavat toteutuessaan paikallista tulvimista Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa, varoittavat Suomen ympäristökeskus ja Uudenmaan ely-keskus. Myös taajamatulvien riski on merkittävä.

Runsaimpia sateita odotetaan Uudeltamaalta Pohjanmaalle ulottuvalle kapealle alueelle. Sadetta kertyy mahdollisesti 30-50 millimetriä.

Paikoin jopa 150 millimetrin sateiden jäljiltä ovat virtaamat yhä nousussa Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Satakunnan joissa. Osassa joista ja puroista virtaamat ovat jo laskussa, mutta kääntyvät uudelleen nousuun ensi yöksi ennustettujen sateiden toteutuessa.

Paikallisteitä on edelleen poikki muun muassa Jalasjärven Ala-Vallissa. Eilisen rankkasateet saivat virtaamat voimakkaaseen nousuun myös Keski-Pohjanmaalla, jossa vesi nousi muun muassa Perhon keskustassa talojen pihoihin.

Katso Siina Revon juttu (Seitsemän uutiset 12.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.