Mainos

Jalasjärvellä satoja hehtaareita peltoja veden vallassa - katso kuvat

Alkuviikolla Satakunnassa Karviassa satoi parin vuorokauden aikana jopa 150 millimetriä, eli lähes 15 senttimetriä vettä. Tämä vastaa lähes kahden kuukauden sadevesikertymää alueella.

Sateet ovat saaneet nyt myös jokien virtaamat nousuun Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Satakunnassa.

Tämän huomasi ainakin Tuomas Ala-Varvi. Hän oli työmatkalla Jalasjärvellä tarkastamaan alueella sijaitsevaa metsää. Ala-Vallintiellä alkoi Ala-Varvia mietityttämään.

– Kyllä oli vettä tiellä, mutta onneksi pääsi autolla vielä yli. Näytti sitä vettä olevan monella muullakin tiellä. Lisää sadetta tuli niskaan, kun lähdin poispäin, hän kertoo.

Suomen ympäristökeskuksesta tiedetään, että juurikin Karvian ja Nihkiän lähellä olevan Jalasjärven alueelle ovat osuneet samat ennätyssateet kuin Karviaankin.

–Kesällä tämä on kyllä poikkeuksellista. Jalasjärvellä on tietojen mukaan satoja hehtaareita peltoja veden alla. Myös monet paikalliset tiet ovat veden vallassa, sanoo Suomen ympäristökeskuksen tutkija Harri Myllyniemi.

Lisää sateita tulossa

Tulvariskeistä tiedotettiin jo edellispäivänä. Helpotusta ei ainakaan jokien virtaamiin ole tulossa, arvioi Myllyniemi.

– Virtaamat ainakin Karvianjoessa tulevat nousemaan vielä pari päivää. Viime viikonloppuna sateet imeytyivät vielä kuivaan maahan, mutta nyt maa on märkää, joten valumat menevät jokiin, ojiin ja järviin.

Pohjois-Satakuntaan ja Etelä-Pohjanmaalle on tulossa ainakin sääennusteiden mukaan vielä lisää sateita loppuviikon aikana. Virtaamat kasvavat aina sateen jälkeen ja Myllyniemen mukaan tulvariskiin ei ole tulossa ihan heti helpotusta.

– Riippuu toki siitä, miten sataa. Jos ei sada yhtään, niin tietenkin tilanne paranee.

Karvian ennätyssademäärän, 96 millimetriä vuorokauden aikana, lisäksi jokien virtaamat alueella paukuttavat huipputuloksia. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Kyrönjoen latvoilla Koskutjoella virtaama on noussut omaan ennätykseensä. Aikaisempi ennätys oli vuodelta 1988.

– Ei samanlaisia tuloksia ole edes kevättulvien aikana, kuvailee Myllyniemi poikkeuksellista säätä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.