Parisuhde on muotia - ja siitä huolehditaan

Suomalaisella parisuhteella menee melko hyvin. Väestöliiton perhebarometrin mukaan suomalaiset haluavat ja osaavat elää kumppanin kanssa paremmin kuin ennen.

Yleisimmät liittoja kasassa pitävät syyt ovat epäromanttisia. Rakkauden ja hyvän seksielämän edelle nousevat luottamus, arvostus ja kunnioitus. Tärkeitä ovat myös yhteiset elämänarvot ja perheeseen sitoutuminen.

Käytännön vinkkejä suhteen lujittamiseen

Luota puolisoosi. Arvosta ja kunnioita häntä.

Jakakaa elämänarvot.

Keskustelkaa tärkeistä asioista.

Viettäkää paljon aikaa yhdessä.

Näin ajaudut kohti eroa

Lataa suhde epärealistisilla odotuksilla.

Älä selvitä erimielisyyksiä äläkä panosta suhteeseen.

Älä kunnioita tai arvosta puolisoasi.

Keksi itsellesi uusia kiinnostuksen aiheita, jotka eivät kiinnosta puolisoasi.  

Käsitys oman suhteen paremmuudesta muiden suhteisiin verrattuna merkitsee paljon. 

-Niin kauan kun tuntuu siltä, että oma suhde on parempi kuin muilla, suhde säilyy hyvänä, toteaa perhebarometrin kirjoittaja, tutkimusprofessori Osmo Kontula.

Liitolta vaaditaan enemmän 

Kymmenessä vuodessa suomalaisten rima on noussut korkeammalle. Erityisesti naisilla odotukset parisuhteelta ovat suuremmat.

Toisaalta ihmiset ovat entistä parisuhdehakuisempia. Vastaajien suurimman osan mielestä avioliitto oli itselle ihanteellisin parisuhdetilanne.

- Suomalaisilla on hyvin vahva mielikuva, että avioliitto tuottaa onnea, Kontula sanoo.

Parisuhde tuo nykyihmiselle niin ihmiskontaktin kuin taloudellisen turvan. Mikäli parisuhteelle asettaa liikaa paineita ja riman nostaa liian korkealle, ihmisistä voi tulla onnettomia.

- Luodaan ideaali ja peilataan omaa tilannetta siihen, Kontula kuvailee.

Erosuhteen tunnistaa heti

Tutkimuksen mukaan eron voi ennustaa jo suhteen aikaisessa vaiheessa. Jos puolisosta löytyy kielteisiä puolia jo seurusteluvaiheessa, johtaa liitto yleensä eroon. Eroamiseen vie useimmiten erilaisten ongelmien kasautuminen. 

Yleistä on erilleen kasvaminen. Pari ei enää ole yhtä mieltä tärkeistä elämäntavoitteista ja arvoista. Toisen puolison prioriteetit ovat muuttuneet, eikä toinen puoliso voi niitä enää hyväksyä.

Puolisojen väliin tuleva ihminen tai asia voi myös erottaa parin. Uskottomuuden lisäksi kyse voi olla myös työstä tai harrastuksesta, joka vie kaiken ajan ja kiinnostuksen.

Ruotsinkieliset ovat onnellisempia 

Ruotsinkielisillä pariskunnilla on vähemmän avioristiriitoja kuin suomenkielisillä. Kahden ruotsinkielisen aviopuolison eroriski on 40 prosenttia pienempi kuin suomenkielisillä. Ruotsinkielisten eroriskiä pienentää muun muassa se, että käsitys kumppanista säilyy myönteisenä pidempään. Yhteistä aikaakin riittää keskimäärin enemmän kuin suomenkielisillä. 

Syitä ruotsinkielisten parempaan avio-onneen on monia. Osasyy on se, että ruotsinkielisistä tutkituista 40 prosenttia asuu maaseudulla, jossa pariskunnalla on enemmän yhteistä aikaa, ja suomenkielistenkin parisuhteet voivat paremmin. Ruotsinkieliset ovat myös paremmin koulutettuja ja heidän vanhempansa ovat keskimäärin eronneet harvemmin kuin suomenkielisten.

Väestöliiton perhebarometriin vastasi 3 243 vuonna 2005 avo- tai avioliiton solminutta 30-45-vuotiasta suomalaista.

 

Lue myös:

    Uusimmat