Parhaat lähiöympäristöt Helsingissä ja Porvoossa

Suomen Kuntaliiton ja Valtion asuntorahaston järjestämässä Hyvä lähiöympäristö-kilpailussa on palkittu kahden eri sarjan parhaat kohteet. Julkisen ympäristön sarjassa ensimmäisen palkinnon sai Ilveskorvenpuisto Helsingin Vuosaaressa. Korttelipiha-sarjassa ensimmäisen palkinnon jakoivat As Oy Kala-Matinraitti ja Kiinteistö Oy Liisankuja 2 (VVO) Espoon Matinkylässä sekä Kiinteistö Oy Peiponaho Porvoon Gammelbackassa.

Ensimmäistä kertaa järjestetyn kilpailun tarkoituksena on ollut nostaa esiin kohteita, jotka ovat erityisen ansiokkaasti kohentaneet lähiöiden viherympäristöjä. Palkitsemisen perusteina on pidetty hyvän suunnittelun, toteutuksen ja hoidon lisäksi eri tahojen yhteistyötä. Erityistä painoarvoa annettiin asukkaiden osallistumisesta suunnitteluun ja toteutukseen. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 34 ehdotusta 12 kunnasta.

Paras julkinen ympäristö

Julkinen ympäristö- sarjassa ensimmäisen palkinnon sai Ilveskorvenpuisto Helsingin Vuosaaressa. Helsingin kaupungin toteuttamassa hankkeessa uudistettiin 1970- luvun lähiöpuisto. Ansiokkaasti suunnitellussa puistossa eri elementit, kuten lampi ja sen yhteyteen rakennettu suoalue, leikkipuisto ja veistokset sekä lukuisat yksityiskohdat, on yhdistetty tyylikkääksi kokonaisuudeksi. Palkintolautakunta kiinnitti erityistä huomiota toteutuksen ja hoidon tasoon, jota pidettiin esimerkillisen hyvänä. Kohde palkittiin kunniakirjan lisäksi Lappset Oy:n 10 000 markan lahjakortilla.

Kunniamaininnalla palkittiin julkinen ympäristö -sarjassa Porvoon Gammelbackan keskuspuisto, joka on kunnostettu entisen Gammelbackan kartanon maille. Siinä on ansiokkaasti hyödynnetty vanhan kartanopuiston lehmuskäytäviä sekä alueen ainutlaatuista luontoa. Toisen kunniamaininnan sai Riihimäen Peltosaaren Tellustori, jossa asuinalueen keskeisestä kulkuväylästä on päällystyksillä ja istutuksilla tehty pienten aukioiden tilasarja. Kiitosta sai toteutuksen huomattava kohentava vaikutus lähiön keskeisen julkiseen tilaan.

Paras korttelipiha

Korttelipiha- sarjan jaetun ensimmäisen palkinnon saanut As Oy Kala-Matinraitti/ VVO on kahden kiinteistön yhteinen pihahanke, jossa kerrostalopiha on kauttaaltaan uusittu. Palkintolautakunnan mukaan se on kauttaaltaan hyvin suunniteltu ja toteutettu. Sen materiaalivalintoja ja laatutasoa sekä hoidon tasoa pidettiin erityisen laadukkaana. Merkillepantavaa on myös kahden eri kiinteistön, yksityisen As Oy Kala-Matinraitin ja VVO:n Kiinteistö Oy Liisankuja 2:n yhteistyö.

Jaetun ensimmäisen palkinnon toinen saaja, Kiinteistö OY Peiponaho Porvoon Gammelbackassa on lähiön laajamittaisen perusparannushankkeen yhteydessä kunnostettu kerrostalopiha. Palkintolautakunnan mukaan kohteessa on onnistuttu muuttamaan tyypillinen kerrostalopiha omakotimaiseksi, kiinnostavia yksityiskohtia sisältäväksi pihaksi melko pienin kustannuksin. Erityisen merkillepantavaa on ollut asukkaiden osallistuminen niin suunnittelu- kuin toteutusvaiheeseenkin. Molemmat voittaneet ehdotukset palkittiin kunniakirjoilla ja Lappset Oy:n 6 000 markan lahjakorteilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja