Mainos

Paperiliitto: Hallitus turvautunut poppakonsteihin

Lehtikuva

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen huokaa syvään. Tapetilla on tuore tieto Metsä-Botnian Kaskisten-tehtaan tuotannon mahdollisesta keskeyttämisestä.

- Hetken aikaa näytti siltä, että ajat olisivat paranemaan päin. Nyt finanssikriisin myötä joudumme odottamaan niitä parempia aikoja pari vuotta.

Myös liitto on tiukilla. Avun ja neuvojen tarvitsijoita on paljon ja samalla pitäisi lobata eri suuntiin paperityöntekijöiden tulevaisuuden pelastamiseksi.

- Kyllä meillä resurssit on ihan äärimmilleen venytetty. Kaikilla on kalenterit tupaten täynnä. Tämä on toki meidän työtämme, mutta nyt sitä vain on huomattavasti enemmän kuin normaalisti.

Toivo pääministereiden tapaamisessa

Kaskisten tehtaalla yt-neuvottelut koskevat 223:a työntekijää. Ahonen on toiveikas sen suhteen, että supistustoimia ei lopulta tarvitsisikaan toteuttaa.

- Keskeinen tässä asiassa on puutullikiista Venäjän kanssa. Se voi vielä ratketa ennen vuoden loppua.

Ahonen panee toivonsa pääministeri Matti Vanhasen ja Venäjän pääministeri Vladimir Putinin tapaamiseen Moskovassa 12. marraskuuta. Todennäköisesti miehet keskustelevat puutulleista, vaikka sitä ei virallisesti ole puheenaiheeksi ilmoitettukaan.

Pääministerin tapaamiseen Ahonen on siis tyytyväinen, mutta muuten hän patistelee hallitusta töihin ja etsimään tehokkaita ratkaisuja. Esimerkiksi metsänomistajille loppukesästä annettu tilapäinen verohelpotusratkaisu oli Ahosen mielestä poppakonsti, joka ei ratkaise kokonaistilannetta.

- Se vain aiheutti hämmennystä metsänomistajien keskuudessa, kun ei lopulta oikein tiedetty, mitä hallitus oli tarkoittanut. Elokuussa toki oli myyntipiikki, mutta nähdäkseni siinä purkautui vain viime kevään myymättömyys. Näissä asioissa ei pitäisi poukkoilla, vaan tehdä pysyvämpiä ratkaisuja, Ahonen vaatii.

Paperiliiton nokkamies vetoaa kuitenkin myös metsänomistajiin puun myynnin vauhdittamiseksi. Hänen mukaansa ei ole metsänomistajien etu, jos koko ala Suomessa romahtaa.

- Kaikki me tiedämme, mitä silloin puun kysynnälle ja hinnalle tapahtuu.

"Työntekijät ovat tehneet riittävästi uhrauksia"

Irtisanomisia ja lomautuksia tuntuu tulevan ovista ja ikkunoista. Onko paperityöläisellä ylipäätään tulevaisuutta Suomessa?

- Olen varma, että pitkällä tähtäimellä suomalainen metsäteollisuus tulee menestymään. Nyt tärkeää olisi, että tehtaat pidettäisiin elinkelpoisina tämän siirtymäajan. Tilanne helpottaa, kun saadaan puuhuolto toimimaan ja innovaatioiden kautta uusia tuotteita markkinoille.

Ahonen painottaa, että työpaikkojen säilyttäminen Suomessa ei jää ainakaan työntekijöistä kiinni. Hänen mukaansa alan tuottavuus on noussut roimasti samaan aikaan, kun työpaikkojen määrä on vähentynyt vuosittain noin 2000:lla.

- Uhrauksia on tehty ja kyllä tässä inhimillistä kärsimystä on aiheutunut ihan riittävästi. Monet ovat jääneet roikkumaan yhteiskunnan turvaverkkojen varaan. Nyt eri osapuolten olisi aika katsoa yhdessä pidemmälle tulevaisuuteen ja turvata tämän alan tulevaisuus, Ahonen vetoaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.