Suomalaisittain suurimmat odotukset maanantaina Saksan Aachenissa alkavissa ratsastuksen MM-kisoissa kohdistuvat kenttäratsastukseen, jossa Piia Pantsu hevosellaan Ypäjä Karuso puolustaa neljän vuoden takaista MM-pronssia.
- Jos ei takapakkia maastossa tai muualla tule, Pantsu on jopa mitalikandidaatti ihan selvästi. Haavoittuvainen lajihan se on, yksi ohiratsastus tai muuta, niin on kaukana kärjestä, MM-kisoissa Suomen joukkueen johtajana toimiva Suomen ratsastajainliiton valmennuspäällikkö Aki Ylänne muistuttaa.
Pantsun lisäksi Suomea edustavat kouluratsastaja Kyra Kyrklund, matkaratsastaja Johanna Strang-Ginouves ja ensimmäistä kertaa esteratsastuksessa joukkue Mikael Forstén, Sebastian Numminen ja Noora Pentti.
Kokenut Kyrklund voitti MM-hopeaa Matadorilla jo vuonna 1990 ja omaa nytkin Max-hevosella saumat kärkipään sijoitukseen. Strang-Ginouvesin lajissa maaliin pääsy on ensimmäinen tavoite, mutta viime vuoden EM-kisojen viidennen sijan jatkoksi sijoitus kymmenen joukossa on MM-tasollakin täysin mahdollinen.
Esteratsastajat puolestaan hakevat vielä Aachenissa lähinnä kokemusta. Kyrklund joutui keskeyttämään MM-koitokseen valmistautumiskilpailukseen tarkoittamassaan Hicksteadin kansainvälisessä kilpailussa, kun hänen hevosensa Max kärsi vatsavaivoista.
- Jos kaikki on mennyt hyvin, varmaan voi olettaa, että se on samalla tasolla kuin oli ennen sitä (Hicksteadia). Silloin tavoite lienee henkilökohtaiseen finaaliin pääsy ja sieltä katsotaan, kuinka pitkälle sijaluku riittää, Ylänne sanoo.
Haavoittuvainen kolmen ratsastajan joukkue
Jo esteratsastusjoukkueen saaminen ensimmäistä kertaa MM-kisoihin oli suomalaiselle ratsastukselle suuri asia.
- Se kertoo siitä, että on saavutettu sellaista tulostasoa, jossa onnistumiset eivät ole sattumanvaraisia vaan useamman kilpailun aikana hankittua suoritusvarmuutta ja tasaisuutta. Tämän ei edes tarvitse olla ainutkertaista, sillä kaikilla heillä (Forstén, Numminen, Pentti) ura on edelleen menossa eteenpäin, Ylänne tietää.
Joukkueessa saisi olla neljä ratsastajaa, joista kolmen tulos huomioidaan. Suomella on joukkueessa vain kolme ratsastajaa, joten se on monia muita maita haavoittuvaisempi. Neljänneksi oli tyrkyllä Raimo Aaltonen L'Umonialla, mutta ratsastaja itse päätti hevosen parasta ajatellen jättää MM-kisat väliin.
- Hän (Aaltonen) katsoi, että hevonen olisi uraa ajatellen joutunut liian nopeasti kovaan tehtävään, Ylänne kertoi.
Esteratsastusjoukkueelle Ylänne ei halua asettaa mitään sijalukutavoitteita, sillä jo joukkuetuloskin on saavutus.
- Ykkösasia siinä on, että joukkue saa siellä kohtuullisen tuloksen ja pystyvät omalla tasollaan ratsastamaan, valmennuspäällikkö linjaa.
Hevoselta vaaditaan rutiinia
Aachenin olosuhteisiin Ylänne on perehtynyt lähinnä esteratsastuksen puolella, mutta tietää arvokilpailujen vaativan hevoseltakin rutiinia.
- Vaikka olisi kansainvälisiä kisojakin kiertänyt ja kulkenut, ympäristö on poikkeuksellinen. Hyvätkin hevoset osaavat reagoida siihen ja pikkuisen alisuorittaa. Ei se kuitenkaan mikään selittelyn paikka ole, Ylänne huomauttaa.
Lajeista ensimmäisenä MM-ohjelmassa kilpaillaan matkaratsastus, jossa ratsukot lähtevät noin 12 tuntia kestävälle 160 kilometrin taipaleelle maanantaina jo kello kuusi paikallista aikaa. Muista suomalaisten lajeista kouluratsastus alkaa tiistaina, kenttäratsastus torstaina ja esteratsastus 29. elokuuta.
Joka neljäs vuosi järjestettävät kaikkien lajien MM-kisat järjestetään nyt viidettä kertaa.
(MTV3-STT)