Mainos

Palkkion maksaminen vuokranantajalle kohtuutonta

Kuluttaja-asiamies ei hyväksy markkinointia, jossa asunnonvälittäjä lupaa maksaa vuokranantajille palkkion. Palkkiokäytännön yleistyminen nostaisi vuokralaisten maksettaviksi jääviä korkeita välityspalkkioita entisestään.

Kuluttaja-asiamies hakee markkinatuomioistuimesta ennakkopäätöstä käytännön laillisuudesta. Markkinatuomioistuimeen on viety Helsingin Toivehuoneistot-niminen asunnonvälitystoimisto, joka ei ole noudattanut kehotusta luopua palkkion maksamisesta vuokranantajalle.

Vuokra-asunnoista käydään nykyään kovaa kilpailua ja välittäjät ovat käyttäneet markkinatilannetta hyväkseen. Palveluja on tarjottu vuokranantajille ilmaiseksi tai jopa palkkioita lupaamalla. Suurin osa asunnonvuokrauksesta onkin siirtynyt jo ammattivälittäjien käsiin ja vähitellen ne ohjautuvat nimenomaan palkkioita lupaaville välittäjille. Pian kaikkien välittäjien on luvattava palkkio, jotta ne ylipäätään saisivat jotain välitettävää.

Vuokralaisen kannalta tilanne on kuluttaja-asiamiehen mielestä kohtuuton, sillä vuokranantajille maksettavien palkkioiden yleistyessä välityspalkkioiden taso nousee. Välityspalkkio, joka jo nykyisinkin on varsin korkea, peritään aina vuokralaiselta.

Välityksen laatu unohtuu

Kuluttaja-asiamies epäilee, ettei palkkion maksaminen olisi vuokranantajienkaan edun mukaista. Kilpailua asiakkaista käydään vain palkkiolupauksilla, näin siirretään huomio pois välityspalvelun laadusta. Asunnonvälityspalvelun sisältö ei ole vielä vakiintunut, ja se vaihtelee pelkästä yhteystietojen välittämisestä monipuoliseen palvelukokonaisuuteen.

Kuluttaja-asiamiehen mielestä myös asunnonvälittäjäasetus on asunnon etsijän kannalta hyvin puutteellinen. Kohtuuton on esimerkiksi nykyinen käytäntö, että vuokralainen maksaa yksin välityspalkkion. Kuluttaja-asiamies tekikin viime vuonna kauppa- ja teollisuusministeriölle aloitteen, jonka mukaan vuokra-asuntoa etsivien asemaa vapautuneilla vuokra-asuntomarkkinoilla pitäisi parantaa lailla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.