Palestiinassa äänestettiin vilkkaasti

Ovensuukyselyn mukaan äärijärjestönä tunnettu Hamas on lähes tasoissa valtapuolue Fatahin kanssa.

Uuden ovensuukyselyn mukaan palestiinalaisten äärijärjestö Hamas on lähes tasoissa Fatah-liikkeen kanssa palestiinalaisten parlamenttivaaleissa.

Sen mukaan Hamas olisi saamassa 42 prosenttia ja Fatah 45 prosenttia äänistä.

Palestiinalaisten keskusvaalilautakunnan mukaan äänestysvilkkaus nousi yli 77 prosenttiin.

Mielipidetiedusteluissa Hamas oli jo ennakkoon kirinyt aivan Fatahin kannoille, muutaman prosenttiyksikön päähän.

- Äänestän (Hamasia), koska tarvitsemme muutosta. Meillä on turvallisuusongelmia, talousongelmia, työttömyyttä ja korruptiota, liikemies Zaid Bsesu perusteli valintaansa Gazassa.

Gazassa äänestäjiä riitti jonoksi asti vaalipaikkojen avautuessa varhain aamulla Länsirannan ja Itä-Jerusalemin tavoin tiukkojen turvatoimien keskellä. Länsirannalla moni äänestäjä kertoi väsyneensä turvattomuuteen.

- On väärin sanoa, ettei Fatah olisi taistellut turvallisuuskaaosta vastaan, mutta se on epäonnistunut Israelin miehityksen takia, äänestäjä Mohammed Abu al-Ula sanoi.

Hamas ei luovu aseista

Hamas ei aio luopua lopullisesti aseistaan, vaikka se vaalien myötä nousisikin palestiinalaisten parlamenttiin. Järjestö on vastuussa itsemurha- ja raketti-iskuista.

- Amerikkalaiset ja eurooppalaiset sanovat Hamasille: joko teillä on aseet tai te menette parlamenttiin. Me sanomme, että valitsemme sekä aseet että parlamentin eikä näiden välillä ole ristiriitaa, Hamasin pääehdokas Ismail Hanija sanoi äänestettyään Gazassa.

Terroristijärjestöksi luokitellun Hamasin suosion kasvua on seurattu varauksellisesti Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Israelissa, jonka nujertaminen kuuluu edelleen järjestön ohjelmaan.

Nykyinen Fatah-johtaja, palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas vakuutti olevansa valmis jatkamaan rauhanneuvotteluja Israelin kanssa, vaikka Hamas liittyisi hallitukseen.

- Olemme kumppaneita Israelin kanssa. Heillä ei ole oikeutta valita kumppaniaan, Abbas sanoi Ramallahissa.

"Demokratian vallankumous"

Palestiinalaisten itsehallintojärjestelmässä parlamentin valtaoikeudet ovat rajalliset. Parlamenttiehdokkaan ja tunnetun ihmisoikeusaktivistin Mustafa Barghutin mielestä vaaleilla on kuitenkin merkitystä "demokratian vallankumouksena, joka pohjustaa tietä muillekin arabimaille".

- Tämä on yksipuoluevallan loppu ja monipuoluejärjestelmän alku, hän sanoi al-Birehissä Länsirannalla.

Yhteensä 728 ehdokasta 11 eri ehdokaslistalta pyrki 132-paikkaiseen parlamenttiin. Vaalien sujumista seurasi liki 26000 paikallista ja 850 ulkomaista tarkkailijaa.

Verisiltä välikohtauksilta vältyttiin. Itä-Jerusalemissa poliisi pidätti joukon äärijuutalaisia, jotka pyrkivät häiritsemään äänestystä. Kaupungin äänestyspaikoilla äänestys jatkui illalla kaksi tuntia aiottua kauemmin. Hebronissa poliisi joutui erottamaan kahinoineita Fatahin ja Hamasin tukijoita.

USA ylisti palestiinalaisten vaaleja

Yhdysvaltain Valkoinen talo ylistää palestiinalaisten parlamenttivaaleja "historiallisiksi". Samalla se varoittaa, ettei Yhdysvallat aio työskennellä yhdessä äärijärjestö Hamasin kanssa. Ensimmäisten arvioiden mukaan Hamas olisi saamassa noin 30 prosenttia äänistä.

- Tämä on historiallinen ja merkittävä hetki palestiinalaisille. Palestiinalaiset ovat matkalla kohden toivoaksemme demokraattista valtiota, joka on rauhassa Israelin kanssa, Valkoisen talon edustaja Scott McClellan sanoi.

McClellanin mukaan Yhdysvaltain näkemys Hamasista on selkeä ja muuttumaton.

- Emme toimi yhdessä Hamasin kanssa. Hamas on terroristijärjestö. Nykyoloissa en näe mitään muutosta siihen, hän sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

(Kymmenen uutiset 25.01.2006)

Lue myös:

    Uusimmat