Mainos

Pakkanen ei suomalaista pidättele – töitä tehdään säässä kuin säässä

Pakkanen paukkuu, mutta suomalaiset eivät kaivaudu myyrän tavoin kotikoloihinsa. Puhelukierros kouluun, armeijaan, urheilun maailmaan ja rakennustyömaalle osoitti, että suomalaiset tekevät töitä myös kylmillä säillä.

Puolustusvoimien kapteeni Jouni Kaunismäki kertoo, ettei armeija tunne pakkasrajoja.

– Sotajoukkojen pitää pystyä toimimaan kaikissa olosuhteissa. Varustuksella ja vaatetuksella varmistamme, ettei kukaan palellu, Kaunismäki sanoo.

Pakkaset huomioidaan alokkaiden koulutuksessa Kaunismäen mukaan esimerkiksi pitämällä tavallista enemmän taukoja ja käymällä välillä lämmittelemässä sisätiloissa tai teltoissa.

Viikin peruskoulussa yläkoulun oppilailla ei rehtori Soili Mynttisen mukaan ole pakkasrajoja, mutta liikunnanopettajat sopivat erikseen oppilaiden kanssa, milloin on liian kylmä liikkua ulkona.

Viikin alakoulussa pakkasrajana pidetään rehtori Pirkko Mantereen mukaan -15 astetta, ja raja tippuu alemmaksikin, jos tuulee purevasti. Tänään lapset leikkivät pihalla, koska pakkasmittari on kivunnut vain -14 asteeseen ja aurinko lämmittää pihamaata.

Urheilijat ja raksamiehet sietävät pakkasta

Olympiastadionilla pelattavassa SM-liigan Talviklassikko-ottelussa pidetään viitteellisenä pakkasrajana -20 astetta. Tätä lämpimämmissä lukemissa ei kilpailutoimenjohtaja Arto Järvelän mukaan edes keskustella siitä, etteikö peliä pelattaisi.

– Kun -20 ylittyy, harkitaan, mitä tehdään. Silloin pitää alkaa pohtia terveysnäkökulmia. Voimme pelata vaikka -30 asteen pakkasessa, jos se on turvallista, Järvelä sanoo.

Rakennusfirma YIT:n työmailla ei yksikönjohtaja Harri Isoviidan mukaan tunneta suoranaisia pakkasrajoja, vaan harkinta tehdään aina tapauskohtaisesti.

– Riippuu tilanteesta ja työvaiheesta, keskeytetäänkö työ. Esimerkiksi jos tehdään töitä rantapaikalla ja kosteus jäätyy kiinni pintaan, täytyy tietysti pitää paussia. Samoin on, jos koneiden hydrauliikka ei pakkasen takia toimi, Isoviita sanoo.

Rakennusfirma Lemminkäisellä on määritelty joitakin pakkasrajoja. Viestintäjohtaja Anu Sirkiän mukaan esimerkiksi ulkosähkötöitä ei tehdä, jos lämpötila laskee alle 15 miinusasteen. Maa- ja väylätöissä pakkasrajana pidetään -25 astetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.