Mainos

Paavi vierailee Britanniassa - luvassa nihkeä vastaanotto

Paavi Benedictus XVI:lle on loppuviikon vierailullaan Britanniassa tarjolla runsaasti teetä, mutta niukemmin sympatiaa. Vaikka Benedictus on ensimmäinen paavi sitten 1500-luvun, joka vierailee virallisesti saarivaltiossa, visiitin ei odoteta juurikaan parantavan sen paremmin katolisen ja anglikaanisen kirkon suhteita kuin paavin suosiota.

Benedictuksen torstaina alkavan vierailun yleissävy on aivan erilainen kuin Johannes Paavali II:n vieraillessa maassa 1982. Tosin kyseessä ei tuolloin ollut Vatikaanin mukaan virallinen vierailu, vaan "paimenvierailu".

Brittien oli kuitenkin huomattavasti helpompi samaistua karismaattiseen Johannes Paavaliin, joka oli kommunismin vastaisen taistelun sankari ja jonka kotimaa oli kärsinyt raskaasti toisessa maailmansodassa kuten Britanniakin.

Benedictusta odottavat Britanniassa ainakin homojen ja feministien mielenosoitukset. Lisäksi paavin mainetta on

tahrannut yhä laajemmaksi levinnyt pedofiliakohu ja vajaan vuoden takaiset lausunnot, joissa paavi toivotti naispappeihin ja homoseksuaalisiin piispoihin kyllästyneet anglikaanikirkon jäsenet takaisin katolisen kirkon helmaan.

Taannoisen mielipidemittauksen mukaan paavin vierailu on täysin yhdentekevä neljälle viidestä britistä. Tyytymättömätkin joutuvat silti kantamaan kortensa kekoon, sillä veronmaksajien rahoilla kustannetaan lähes puolet vierailun 20 miljoonan punnan (24 miljoonan euron) kuluista. Loput menevät Britannian katolilaisten maksettavaksi.

Välit poikki satoja vuosia

Katolisen kirkon välit Britanniaan katkesivat vuonna 1534, kun Henrik VIII ei toistuvista pyynnöistään huolimatta saanut kirkolta lupaa erota puolisostaan Katariina Aragonialaisesta ja anglikaaninen kirkko syntyi. Satojen vuosien kuluessa suhteet ovat hieman parantuneet, mutta eivät koskaan kovin lämpimiksi.

Tästä on merkkinä sekin, että paavi julistaa matkallaan autuaaksi kardinaali John Henry Newmanin, joka on tunnetuimpia anglikaanisesta kirkosta katoliseen kirkkoon siirtyneitä kirkonmiehiä. Vuosina 1801-1890 elänyt Newman oli niin sanotun Oxfordin liikkeen keskeinen hahmo, joka yritti lähentää anglikaaneja ja katolilaisia.

Paavi käy nelipäiväisen vierailunsa aikana Edinburghissa ja Glasgow'ssa Skotlannissa sekä Lontoossa ja Birminghamissa Englannissa.

Britanniassa on noin 5,3 miljoonaa katolilaista.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.