Päävalmentaja Dalen ei halua sankarin viittaa

Suomalaiset naishiihtäjät ovat voittaneet Magnar Dalenin päävalmentajakauden ensimmäisissä arvokisoissa Sapporossa kolme mitalia, mikä on yhtä paljon kuin kaksista edellisistä arvokisoista yhteensä. Silti Dalen ei halua sankarin viittaa suomalaisten uudesta vaihteesta, vaikka nauttikin täysin siemauksin naisten onnistumisesta MM-viestissä.

- On helppoa olla valmentaja, kun on hyviä urheilijoita, Dalen tuumi ja sanoi, ettei voitto ole koskaan valmentajan voitto.

Hyvistä urheilijoista huolimatta mikään ei ole viestissä varmaa. Päävalmentaja muistutti, että viestissä menestyminen vaatii aina hyvän päivän neljältä hiihtäjältä ja hyvät sukset. Sellaiset Suomi torstaina sai.

Joukkueen hiihtojärjestyksen muovaaminen malliin Virpi Kuitunen-Aino-Kaisa Saarinen-Riitta-Liisa Roponen-Pirjo Manninen oli kylläkin Dalenin idea. Hiihtojärjestys oli täysin eri kuin kauden maailmancup-viesteissä. Harva maa haluaisi laittaa ykköstykkinsä heti ensimmäiselle osuudelle, mutta Dalen valitsi toisin.

- Aika monet maat laittavat huonoimman hiihtäjänsä alkuun, ja ajattelin, että Virpillä on siinä mahdollisuus iskeä. Olin ajatellut Virpiä avausosuudelle jo parin kolmen kuukauden ajan, Dalen kertoi.

Vapaan osuuden hiihtäjistä sprintterin kyvyistään tunnettu Manninen luontui ankkuriksi paremmin kuin Roponen, jolla ei välttämättä ole samaa spurttia, jos mitalit ratkaistaan loppusuoran taistelussa. Mannisen kiriherkkyyttä ei torstaina tarvinnut testata, sillä homma kääntyi voitoksi jo aiemmin 20 kilometrin matkalla.

- Sanoin kaikille ennakkoon, että yrittäkää hiihtää paras viiden kilometrin kisanne. Aikaeroja ei kannata miettiä kisan aikana, Dalen oli evästänyt voittoisaa nelikkoa.

Hiihtojärjestys ainakin osui nappiin, sillä toisin kuin kauden maailmancupeissa, nyt heltisi voitto.

- Jällivaarassa ja La Clusaz'ssa meidän olisi jo pitänyt voittaa, mutta onneksi voitimme sen tärkeimmän, Dalen iloitsi.

Kultaa kolmessa maassa

Dalen on tehnyt parinkymmenen viime vuoden aikana töitä kotimaansa Norjan lisäksi asuinmaansa Ruotsin ja nyt Suomen hiihtoliitoille. Päävalmentajapesti hänellä on ollut myös Ruotsissa 1998-2002, ja lisäksi hän on ollut Ruotsin (1988-95) ja Norjan (1995-98) huoltopäällikkönä.

- On vähän outoa, että olen ollut voittamassa kultaa kolmen maan kanssa, 43-vuotias Dalen puntaroi.

Hän piti Suomen naisten paluuta viestin maailmanmestariksi tärkeänä Suomen kansalle, koska edellisestä kultamitalista oli kulunut 18 vuotta. Edellistä kultaa olivat Lahdessa voittamassa Pirkko Määttä, Marja-Liisa Kirvesniemi, Jaana Savolainen ja Marjo Matikainen, joista Kirvesniemi pääsi Sapporossa paikan päällä onnittelemaan seuraajiaan. Hän on kisapaikalla Japanin olympiakomitean kutsusta.

Dalen muistaa Lahden 1989 kisat paremmin miesten viestistä. - Ruotsi voitti miesten viestin, kun Torgny Mogren kukisti suomalaisen ankkuriosuudella.

Tuo suomalainen oli Jari Räsänen, ja Suomi hiihti viestissä hopeaa.

Tavoitteita vielä täyttämättä

Viestin kultamitalin kaappaaminen täytti yhden ruudun Suomen naishiihtäjien tämän kauden tavoiteasettelusta. Sapporosta on siitä huolimatta vielä odotuksia, Dalen metsästää hiihtäjineen MM-laduilta myös henkilökohtaista kultamitalia. Sellaisen hankkimiseen on vielä yksi sauma: lauantaina hiihdettävä 30 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla yhteislähtönä.

Arvokisat mukaan lukien Dalen hamuaa kauden aikana viittä isoa asiaa, joista kaksi on jo taskussa. Virpi Kuitunen voitti vuodenvaihteessa maastohiihdon uutuuden Tour de Skin kokonaiskilpailun, ja torstaina palkinto tuli 4x5 kilometrin viestin kultamitalina.

Maailmancupissa tavoitteet ovat hyvää vauhtia toteutumassa, sillä Kuitusen kokonaiskilpailun voitto on enää sinettiä vailla. Espoolainen johtaa cupia 441 pisteen erolla ennen Norjan Marit Björgeniä, kun jäljellä on kuusi kilpailua. Jos hyvin käy, Kuitunen varmistaa cupin ykkössijan jo reilun viikon kuluttua Salpausselän laduilla Lahdessa.

- Lisäksi haluan, että voitamme naisten maiden välisen cupin. Suomi ei ole sitä koskaan voittanut, Dalen ynnäsi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat