Mainos

Paatero: Tietovuotajat pääsevät kuin koira veräjästä

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ottaa blogissaan kantaa lähdesuojan murtamiseen silloin, kun on kyse rikosasiasta. Paateron mukaa lakia olisi muutettava siten, että poliisi saa esitutkintavaiheessa nykyistä paremman mahdollisuuden selvittää tietovuotoja salassa pidettävistä asioista.

Hän viittaa blogissaan siihen, että poliisia on epäilty tietovuodoista, vaikka vuotaja on saattanut hyvinkin olla joku poliisin ulkopuolelta.

- Yleensäkin olen sitä mieltä, että kun tietoja jostakin poliisissa salaiseksi luokitellusta asiasta medialle vuotaa, niin vuotokohta on jossain muualla kuin poliisissa, Paatero kirjoittaa.

Paatero sanoo olevansa lähdesuojan vankkumaton kannattaja, mutta sanoo ettei lakia saa rikkoa.

- Toisaalta on selvää, että kenelläkään ei ole lupa rikkoa lakia. Vähiten poliisilla joka sitä valvoo, hän kirjoittaa.

Taustalla Matti "SIG" Inkiseen liittyvä uutisointi

Paatero viittaa blogissaan Matti "SIG" Inkisen tapaukseen, jossa poliisin epäiltiin vuotaneen lehdistölle tietoa Inkiseen liittyvässä rikosepäilyssä.

- Esillä ollut Inkisen tapaus on tutkittu syyttäjän toimesta, eikä ole todettu, että poliisi olisi tietoja vuotanut. Muitakin tapauksia on tutkittu, itse ja muiden laillisuusvalvojien toimesta. Näyttöä ei ole juuri saatu, hän kirjoittaa.

- Kyse on siis siitä, että jos joku - vaikkapa virkamies - syyllistyy rikokseen, sen tutkintaa ei voida vesittää lähdesuojan varjolla. Mihin muuhun rikokseen voisi myös syyllistyä tietäen, että ei varmasti jää kiinni, Paatero selventää perustelujaan.

- Viimeaikaisessa keskustelussa ovat puurot ja vellit menneet vähän sekaisin. Toisaalta on puhuttu lähdesuojasta ja sen mahdollisesta heikentämistahdosta, joka siis ei ole rikosasia, sekä salaisten tietojen vuotamisesta medialle, joka on rikosasia.

Paatero on ottanut netin haltuunsa keskustelussa lähdesuojan mahdollisesta muuttamisesta. Paatero kutsuu blogissaan kansalaisia Facebookiin keskustelemaan lähdesuojasta.

Paatero lupaa ottaa aiheeseen kantaa Facebookissa Suomen poliisin sivuilla viikon päästä perjantaina 18.9.

(MTV3 )

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.