Pääsiäiskala (6:lle) 10.4.2001

Toim. Kati Nappa

1 perattu kirjolohi, kuha tai hauki ( 1,2-1,5 kg)
suolaa, valkopippuria

täyte:
1 rasia (170 g) herkkusieniä tai 2-3 dl pakastettuja kantarelleja tai kehnäsieniä
1 sipuli
nokare voita tai 1 rkl öljyä mustapippuria
2 rkl soijakastiketta hienonnettua tilliä
uunipannulle: 6 perunaa 3-6 sipulia 2 fenkolia 3 tomaattia öljyä yrttisekoitusta 4-6 dl kalalientä

Suomusta ja poista sisälmykset kuhasta tai hauesta. Poista kidukset ja huuhdo kala tarvittaessa. Pyyhi talouspaperilla. Ripottele pintaan ja sisälle vähän suolaa ja valkopippuria.
Pese perunat hyvin ja jaa ne kahtia. Kuori sipulit ja halkaise ne. Halkaise tomaatit. Pese fenkolit ja jaa ne muutamaan osaan. Levitä uunipannulle vähän öljyä ja nosta sille perunat ja sipulinpuolikkaat ja pyöräytä ne öljyssä. Kypsennä niitä uunissa 225 asteessa 10-15 minuuttia ennen kalan ja fenkolin lisäämistä.
Valmista täyte.
Hienonna sipuli ja kuullota sitä jonkin aikaa pannulla. Silppua sienet ja lisää ne pannulle. Paista muutama minuutti. Mausta soijakastikkeella, mustapippurilla ja hienonnetulla tillillä. Jäähdytä hetki.

Jos käytät kirjolohta, leikkaa terävällä veitsellä selkäruodon molemmin puolin pitkittäin aukot ja lusikoi osa täytteestä niihin ja loput vatsaonteloon (nosta kala uunipannulle ennen täyttämistä). Lisää pannulle myös fenkolit ja osa kalaliemestä. Alenna uuninlämpö 180 asteeseen ja kypsennä kalaa ja kasviksia 40-45 minuuttia. Lisää pannulle tarvittaessa kalalientä. Ripottele tomaatin puolikkaille yrttimaustetta ja nosta ne uunipannulle 10-15 minuuttia ennen kuin 40 minuuttia on kulunut loppuun. Valele kalaa samalla pannun liemellä.
Nosta kypsä kala ja osa kasviksista varovasti lämmitetylle isolle tarjoiluvadille ja loput kasviksista omalle vadilleen. Koristele tuoreella tillillä. Siivilöi liemi ja lisää joukkoon hienonnettua tilliä ja tarjoa kastikkeena. Voit halutessasi myös suurustaa liemen.

Lue myös:

    Uusimmat