Mainos

Pääministeri Janukovitsh julistettiin vaalivoittajaksi Ukrainassa

Ukrainan keskusvaalilautakunnan mukaan pääministeri Janukovitsh on voittanut presidentinvaalit. Maan opposition mielestä vaalit olivat vilpilliset. Väistyvän presidentin Leonid Kutshman mukaan jopa sisällissodan mahdollisuus on olemassa.

Tilanne Ukrainan presidentinvaalien jälkimainingeissa on ollut tänään erittäin sekava. Ukrainan väistyvän presidentin Leonid Kutshman mukaan jopa sisällissota on mahdollinen.

Ukrainan keskusvaalilautakunta julisti tänään pääministeri Viktor Janukovitshin maan presidentiksi. Keskusvaalilautakunnan julkaisemien virallisten vaalitulosten mukaan mukaan Janukovits sai 49 prosenttia äänistä. Opposition ehdokas Viktor Jushtshenko keräsi puolestaan 46 prosentin äänisaaliin.

Ukrainan opposition mukaan vaalit olivat vilpilliset. Oppositio vaatii hallitusta myöntämään, että se on väärentänyt vaalitulokset ennen kuin neuvottelut tilanteen ratkaisemiseksi voidaan aloittaa.

Kymmenettuhannet opposition kannattajat ovat jatkaneet mielenosoituksiaan Kiovassa jo kolmatta päivää vilpillisiksi epäilemiensä vaalien takia.

Jushtshenko kehotti kansaa yleislakkoon

Oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko on ilmoittanut, ettei hän hyväksy presidentinvaalien virallista tulosta. Hän kehotti kansaa maanlaajuiseen yleislakkoon.

Jushtshenkon liittolainen, Sosialistisen puolueen johtaja Olexander Moroz, sanoo, että oppositio haluaa pysäyttää kuljetusalan, tehtaat ja koulujen toiminnan. Hänen mukaansa kriisi olisi kuitenkin ratkaistavissa pitämällä uudet vaalit.

Jushtshenko ilmoitti illan suussa olevansa valmis uusiin vaaleihin, jos ne ovat rehelliset.

-Olemme valmiit toistamaan vaalien toisen kierroksen sillä edellytyksellä, että maassa on rehellinen keskusvaalilautakunta, Jushtshenko sanoi puhuessaan kymmenilletuhansille kannattajilleen Kiovan keskustassa.

Kiovaan on kokoontunut myös pääministeri Viktor Janukovitshin tukijoita, jotka ovat pystyttäneet suuren telttakylän aivan Kiovan Dynamon jalkapallostadionin liepeille.

USA ei hyväksy vaalitulosta

Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se pidä Ukrainan presidentinvaalien tulosta laillisena. Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell vaatii Ukrainan johdolta välittömästi toimia tilanteen ratkaisemiseksi.

-Me emme voi pitää tulosta laillisena, koska se ei täytä kansainvälisiä vaatimuksia ja koska lukuisia ja uskottavia tietoja petoksesta ja väärinkäytöksistä ei ole tutkittu, Powell sanoi toimittajille.

EU:n komission puheenjohtaja Jose' Manuel Barroso vakuutti puolestaan aiemmin päivällä unionin reagoivan, mikäli Ukrainan presidentinvaalit eivät täytä demokratian vaatimuksia.

Barroso sanoi toivovansa, että osapuolet pääsevät vielä tyydyttävään poliittiseen ratkaisuun. Barroson mukaan seurauksia suhteisiin tulee varmasti, mikäli ratkaisua ei synny.

EU aikoo ottaa vaalikriisin esille huomenna pidettävässä Venäjän ja EU:n huippukokouksessa.

Myös sotilasliitto Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer on kehottanut ottamaan Ukrainan vaalien tulokset uudelleen tarkasteluun.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 24.11.2004)

(Kymmenen uutiset 24.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.