Pääesikunta esittää lakkauttamisia

Pääesikunta esittää usean yksikön lakkauttamista. Ensi vuoden puolella puolustusvoimat aikoo myös irtisanoa tai sijoittaa uudelleen 300 työntekijää.

Pääesikunta esittää Turussa olevan Varsinais-Suomen Ilmatorjuntarykmentin, Haminassa toimivan Kymen Ilmatorjuntarykmentin, Hangon Rannikkopatteriston sekä Iisalmen Asevarikon lakkauttamista tämän vuoden lopussa.

Vammalan, Sääksjärven ja Oriveden Asevarikot sekä Suojeluvarikko esitetään lakkautettavaksi vuoden 2003 lopussa. Lakkautettavien yksiköiden lisäksi eräitä yksiköitä liitetään yhteen suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Varikot lakkautetaan itsenäisinä yksikköinä, mutta niiden toiminta jatkuu sen jälkeen noin vuoden ajan kunnes toiminnot voidaan siirtää uusille sijoituspaikkakunnille.

Panssariprikaatissa toimivat Panssarivaunupataljoona ja Hämeen Jääkäripataljoona esitetään yhdistettäväksi 31.12.2002 ja niistä muodostetaan Hämeen Panssaripataljoona. Riihimäellä Viestirykmentissä toimivat Viestikoulu ja Sähköteknillinen Koulu yhdistetään ja niistä muodostetaan Viesti- ja Sähkötekninen Koulu.

Uusia joukkoyksiköitä

Lakkautettavien ilmatorjuntajoukkojen koulutus siirtyy Parolaan ja Vekaranjärvelle. Tätä varten Panssariprikaatiin perustetaan joukkoyksikkönä 1.1.2003 alkaen Hämeen ilmatorjuntapatteristo ja Karjalan Prikaatiin Kymen Ilmatorjuntapatteristo. Haminassa vapautuviin tiloihin siirretään Kotkan Rannikkoalueen esikunta ja Kyminlinnan alueella toimivat joukot 1.1.2003 alkaen.

Utin Jääkärirykmentti siirretään Pääesikunnan alaisuuteen

Utin Jääkärirykmentti siirretään Pääesikunnan alaiseksi sekä Talousvarikko ja Lääkintävarikko Puolustusvoimien Materiaalilaitoksen alaiseksi 1.1.2003 alkaen. Merivoimien Tutkimuslaitoksen keskittäminen yhdelle paikkakunnalle sekä Ilmavoimien Viestitekniikkalaitoksen siirtäminen Kanavuoren alueelle Suojeluvarikon tiloihin vaativat lisäselvityksiä.

Rauhanajan toiminta sopeutetaan kriisiajan vaatimuksiin

Valtioneuvoston puolustuspoliittisen selonteon merkittävin muutos on kriisiajan joukkojen enimmäisvahvuuden pienentäminen nykyisestä 490 000 henkilöstä 350 000 vuoteen 2009 mennessä. Muutos kohdistuu pääosin maavoimiin, mutta vaikuttaa myös merivoimien kiinteään ja liikkuvaan rannikkotykistöön sekä ilmavoimien Hawk-laivueisiin.

Puolustusvoimien rauhan ajan rakenteita kehitetään keskittämällä koulutusta ja parantamalla valmiusyhtymien koulutusedellytyksiä. Kriisiajan panssariprikaatien pääkalustojen käytettävyys päättyy ilman modernisointitoimenpiteitä 2010-luvulla.

Tilannetta ennakoiden on tarpeen supistaa panssarikoulutusta. Leopard-panssarivaunuhankinta on otettu huomioon Panssariprikaatin organisaatiossa. Ilmatorjunnan nykyisellään ylisuurta varusmieskoulutusta tulee myös pienentää ja koulutusta keskittää. Parolannummi on toimintaedellytyksiltään eräs maavoimien kehittyneimmistä varuskunnista, joten ilmatorjuntakoulutuksen siirto Turusta sinne on järkevää.

Vuoden 1997 selonteon mukaan ryhdyttiin rakentamaan kolmea maavoimien valmiusyhtymää, joihin on pyritty keskittämään eri aselajien koulutus. Siirtämällä ilmatorjuntakoulutus Haminasta Vekaranjärvelle saadaan Karjalan Prikaatiin kaikkien aselajien koulutuskokonaisuus.

Merivoimissa jatketaan kiinteän rannikkotykistön supistamista ja parannetaan samalla muiden rannikkojoukkojen liikkuvuutta. Suomenlahden Meripuolustusalueen joukkoihin kuuluvan Hangon Rannikkopatteriston lakkauttamisen jälkeen linnakkeen merivalvontakyky säilytetään ja valmius ylläpidetään kertausharjoituksin.

Lakkautettavien varikoiden toimintoja hajautetaan

Esityksen mukaan Iisalmen Asevarikko lakkautetaan ensi vuoden vaihteessa. Ohenmäen alueesta on tarkoitus luopua ja Koivujärven varasto-osa liitetään Kuopion Asevarikkoon.

Oriveden, Sääksjärven ja Vammalan Asevarikot lakkautetaan 31.12.2003. Vammalan Asevarikon materiaali siirretään muille varikoille. Oriveden Asevarikon Siikakankaan varastoalue liitetään Panssarivarikkoon, järjestelmävastuu ilmatorjunnan ammusaseista siirretään Lievestuoreen Varikolle ja muut tuotantotehtävät Panssarivarikolle, Kuopion Asevarikolle, Lylyn Viestivarikolle sekä teollisuudelle. Suojeluvarikon toimintoja jatketaan käyttäen hyväksi muita varikoita.

Henkilöstölle uusia tehtäviä ja täydennyskoulutusta

Puolustusvoimien rakennemuutos aiheuttaa henkilöstöjärjestelyjä jo tämän vuoden aikana. Suunnittelun perustana on, että vapautuvalle henkilöstölle tarjotaan puolustusvoimissa muita avoinna olevia tehtäviä. Puolustusvoimat voi lisäksi tukea henkilöstön uudelleen kouluttautumista ja sijoittumista uusiin tehtäviin myös puolustusvoimien ulkopuolella. Siirtyvää henkilöstöä pyritään tukemaan tarjoamalla muun muassa työsuhdeasuntoja.

Vapautuvaa henkilöstöä pyritään sijoittamaan ensisijaisesti maavoimien valmiusyhtymien avoinna oleviin ja uusiin tehtäviin, pääkaupunkiseudun puolustuksen ja keskeisimpiin uusiin osaamisalueisiin, kuten helikopteritoimintaan, tietosodankäyntiin, elektroniseen sodankäyntiin ja simulaattorijärjestelmiin.

Yksityiskohtaiset henkilöstökokoonpanot käsitellään kevään 2002 tulosneuvotteluissa, joiden perusteella kokoonpanot vahvistetaan, kertoo pääesikunta tiedotteessaan.

(MTV3)

Varsinais-Suomen ilmatorjuntarykmentin sivut
(Seitsemän uutiset 07.05.2002)

Lue myös:

    Uusimmat