Ovatko nämä kaikkien aikojen 10 parasta rock-kappaletta?

Maailman parhaista rock-kappaleista käydään kädenvääntöä, ja jokainen Top10-lista jakaa mielipiteet. Vaikuttavia rock-biisejä on satoja, mutta tähän listaan on valikoitu musiikkihistoriallisesti esimerkillisiä kappaleita. Oletko samaa mieltä?

Guitaristrock.com sivusto listasi maailman 10 parasta rock-kappaletta. Listan kappaleet enteilevät uusia musiikkityylejä ja kuvastavat aikansa kulttuurista ja poliittista ilmapiiriä. Nämä ajattomat kappaleet ovat lunastaneet paikkansa musiikin rakastajien sydämissä.

10. Smells Like Teen Spirit – Nirvana – 1991

"Tukkametalli" oli 1990-luvun alussa saavuttanut kyllästymisen, ja 1980-luvun runsaus hiipui nopeasti. Nuoret olivat kyllästyneet kukkoileviin rock-tähtiin, joiden musiikki ja pukeutuminen olivat lakanneet olemasta persoonallisia.

Nirvanassa oli samaa raakuutta ja rosoisuutta kuin alkuaikojen Kinksissä, ja sanoitusten tunnelma kuvasti nuorison tuntoja. Bändin soundi ja tyyli vaikuttivat kokonaiseen rock-musiikin aikakauteen ja kumosivat kaupallisen viihdealan kaikki ajatusmallit.

9. Statesboro Blues – Allman Brothers – 1971

Kappale, joka teki tutuksi Duane Allmanin tavan soittaa kitaraa, tutustutti rock-fanit myös jammailu-bändeihin. Jos olit nuori tuohon aikaan, etkä ollut kiinnostunut mystiikasta, hedonismista tai itsetutkiskelusta, olit kiinnostunut hipeistä.

8. Stairway to Heaven – Led Zeppelin – 1971

Rock-säveltämisen merkkiteoksen suosion salaisuus on unenomainen, pahaenteinen tunnelma. 1970-luvun alun kulttuuri ammensi fantasiasta ja mystiikasta, kuten ajan monet kirjat ja elokuvat todistavat, ja Led Zeppelinin tolkienmaiset sanoitukset osuivat yhteen tämän trendin kanssa.

7. While My Guitar Gently Weeps – The Beatles – 1968

Tämä koskettava Beatles-kappale heijastaa 1960-luvun lopun sielua ja on myös hieno esimerkki George Harrisonin ja Eric Claptonin sielukkaasta soittamisesta. Kappaleen tunnelma on synkkä, mystinen ja hämmentynyt, mutta siinä on toivon pilkahdus siitä, että asiat jotenkin väistämättä muuttuvat.

6. Eruption – Van Halen – 1978

Eddie Van Halen käytännössä keksi supernopean, tarkan kitaransoiton, josta 1980-luku tunnetaan. Teknisesti Eruption oli kitarasoolo, joka edelsi heidän versiotaan The Kinksin kappaleesta You Really Got Me. Van Halen nousi pinnalle samaan aikaan, kun fanit alkoivat kyllästyä kaupalliseen musiikkitarjontaan.

5. Brown Sugar – The Rolling Stones – 1971

The Rolling Stonesin Brown Sugar saatteli musiikkimaailman turmeltuneelle 1970-luvulle. The Stones ravisteli edeltäneen vuosikymmenen turhautumisen menemään Keith Richardsin siivottomalla kitaransoitolla ja uskaliailla sanoituksilla ja sai miljoonat fanitkin yhtymään vaihteen vuoksi ilonpitoon.

4. You Really Got Me – The Kinks – 1964

Raaka, likainen autotallirock syntyi The Kinksin You Really Got Me -kappaleen myötä. Kappaletta on kopioitu aikojen saatossa useasti. The Kinks heitti varovaisuuden tiehensä ja viilteli kaiuttimet luodakseen vääristyneen kitaran äänen sekä lauloi viis veisaten yleisistä, suosituista tyyleistä. Tätä älykästä vetoa monet modernitkin rock-bändit yrittävät toistaa.

3. Crossroads – Cream – 1968

Tämä klassinen Eric Claptonin ja Creamin kappale on ajaton ja siinä on bändin tavaramerkkisoundi. Sanat heijastavat 1960-luvun kulttuurin vainoavaa todellisuutta ja epävarmuutta.

2. Purple Haze – Jimi Hendrix – 1967

Levoton ja sekava 1960-luku heijastuu Jimi Hendrixin ja hänen kitaransa psykedeelisestä symbioosista. Kun monet muut kitaristit soittivat instrumenttejaan, Hendrix oli itse osa instrumenttiaan. Jimi Hendrix kokeili viimeisimpiä nauhoitustekniikoita ja harrasti harvoin kuultua kitarailotulitusta. Asemansa ajattomana kitarasankarina hän ansaitsi Purple Haze -kappaleella.

1. Johnny B. Goode – Chuck Berry – 1958

Maailman kenties coveroidun rock-kappale, Johnny B. Goode, teki melkeinpä omin avuin kitarasta rockin tärkeimmän soittimen, jota sanoitusten ajatus tukee. Johnny B. Goode edustaa aikaa, jolloin 1950-luvun siirappisuuteen ja tyyneyteen kyllästyneet nuoret alkoivat tajuta, että ajat olivat muuttumassa.

Lähde Guitaristrock.com

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat