Mainos

Oulun yliopistollisesta sairaalasta löydetty VRE-bakteeria

VRE on Suomessa varsin harvinainen bakteeri.

Kolmelta Oulun yliopistollisen sairaalan potilaalta on löydetty VRE-bakteeri. Bakteerilöydökset tehtiin kesäkuun aikana kirurgian tulosyksikön osastoilta. VRE-bakteerille eli vankomysiinille resistentille enterokokille altistuneita on kymmenkunta.

Yksi löydös tehtiin potilaasta infektion vuoksi otetusta märkäviljelynäytteestä ja loput kaksi on löydetty seulontojen avulla. Vaikeasti sairaille potilaille VRE voi aiheuttaa vakavan infektion.

Enterokokkien taudinaiheuttamiskyky on varsin vähäinen, eikä VRE:stä ole tavallisessa elämässä haittaa.

Bakteerin alkuperä on tuntematon. Bakteerin saaneissa on sekä miehiä että naisia. Kansanterveyslaitos on tyypittänyt potilailta löydettyjen VRE-bakteerien olevan samaa VanB-tyyppiä.

Tartunnan saaneet siirrettiin heti kosketuseristykseen. VRE:lle ehti kuitenkin altistua kymmenkunta muuta potilasta, jotka myös siirrettiin eristykseen. Heillä ei oltu tähän päivään mennessä havaittu bakteeria.

Kolmesta tartunnan saaneesta Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) oli vielä eilen sairaalahoidossa yksi potilas. Hän oli eristyksissä bakteerille altistuneiden potilaiden kanssa. Kaksi muuta on siirtynyt sairaalasta eteenpäin.

Ei vielä epidemia

Sisätautien erikoislääkäri Ville Lehtinen OYS:sta kertoo, että kyse ei ole vielä epidemiasta.

-Tilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Uusia VRE-löydöksiä ei ole tehty.

Lehtisen mukaan sairaalassa on otettu bakteerin havaitsemisen jälkeen satoja seulontanäytteitä, jotka kaikki ovat osoittautuneet negatiivisiksi.

OYS:ssa pidetään hygieniaosastolla päivittäin lisätoimien tarpeellisuutta arvioiva palaveri. Tällä hetkellä sairaalassa tehdään edelleen seulontoja, jotta selviää kuinka laajasta ongelmasta on kysymys.

VRE on Suomessa sangen harvinainen bakteeri. Viime vuonna koko maan alueella todettiin kuusi tartuntaa. Tänä vuonna tartuntoja on todettu neljä, joista kaksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.

Esimerkiksi Englannissa ja Yhdysvalloissa puolestaan VRE on huomattavan yleinen. Sitä tavataan etenkin teho-osastoilta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.