Mainos

Oppositio voittoon Portugalin vaaleissa

Keskustaoikeistolainen sosiaalidemokraattinen puolue on voittanut Portugalissa eiliset parlamenttivaalit. Puolue ei kuitenkaan saanut enemmistöä.

Keskustaoikeistolainen sosiaalidemokraattinen puolue (PSD) on voittanut Portugalin vaalit. Puolue ei kuitenkaan saanut enemmistöä 230-paikkaiseen parlamenttiin, kävi ilmi tänään julkaistuista tuloksista.

Oppositiossa olleet sosiaalidemokraatit saivat 40,12 prosenttia äänistä, mikä toi 102 parlamenttipaikkaa.
Maata kuusi vuotta hallinneet sosialistit joutuivat puolestaan tyytymään 37,8 prosenttiin ja 95 parlamenttipaikkaan. PSD:n todennäköiseksi hallituskumppaniksi veikataan oikeistolaista Kansanpuoluetta. Puolue sai 8,75 prosenttia äänistä, mikä toi 14 paikkaa parlamenttiin. Yhdessä puolueilla olisi näin niukka enemmistö.

Tarkkailijat pohtivat kuitenkin, kykenevätkö puolueet yhteistyöhön. Viime vuoden paikallisvaaleissa sosiaalidemokraatit ja Kansanpuolue eivät päässeet sopuun yhteisestä kaupunginjohtajaehdokkaasta Lissaboniin.

Äänestysprosentti sunnuntain vaaleissa oli 62,3.

Talous elpymään

Taloudellisen tilanteen parantaminen oli yksi PSD:n vaaliteemoista. -Toivon kaikkien puolueiden oivaltavan, että portugalilaiset kaipaavat vakautta seuraaviksi neljäksi vuodeksi, PSD:n johtaja Jose Manuel Durao Barroso painotti myöhään eilen pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Presidentti Jorge Sampaion odotetaan pyytävän Durao Barrosoa muodostamaan maalle uuden hallituksen. Sosialistipuolueen pääministeri Antonio Guterres erosi viime joulukuussa sen jälkeen kun sosiaalidemokraatit olivat vieneet voiton paikallisvaaleissa. Guterresin ero vei maan ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin.

Suurimpana syynä sosialistien kannatuksen hupenemiseen oli äänestäjien tyytymättömyys EU:n köyhimpiin maihin kuuluvan Portugalin talouden tilan. Sosiaalidemokraatit ovat luvanneet palauttaa talouden kilpailukyvyn, leikata julkisia menoja ja uudistaa koulu- ja terveydenhuoltojärjestelmää.

Sosialistijohtaja Eduardo Ferro Rodrigues myönsi myöhään eilen puolueen kärsineen tappion vaaleissa. Rodrigues tuli Guterresin tilalle puolueen johtoon tammikuussa.

Portugalin vaalit aloittivat vaalien sarjan EU-maissa. Syyskuuhun mennessä vaalit järjestetään myös Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa, Irlannissa ja Hollannissa. Jo ennen Portugalia suunta oli oikealle Italiassa ja Tanskassa, joissa voittoon kirivät Silvio Berlusconi ja Anders Fogh Rasmussen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.