Mainos

Opiskelijat raivoissaan - osa Kelan perimästä veronpalautuksesta ulosottokuluihin

Opiskelijoiden "velka" Kelalle ei lyhene täysmääräisesti, koska osa veronpalautuksista ulosmitattavasta summasta menee ulosottokuluihin.

MTV3:n Uutisten jututtama ammattikorkeakouluopiskelija on hyvin näreissään asiasta.

– Ihan käsittämätöntä. Olen saamassa veronpalautuksia 232 euroa, josta 80 euroa menee ulosoton kuluihin. Toisin sanoen piikki Kelalle ei lyhene kuin 150 euroa. Olisikohan tämän ehkä voinut hoitaa jotenkin järkevämmin?

Ammattikorkeakoululaista kismittää myös hänen yliopistoystävänsä erilainen kohtelu.

– Ystäväni on täsmälleen samanlaisessa tilanteessa eli liikaa maksettuja tukia peritään takaisin. Hän on kuitenkin asioinut yliopiston opintotukilautakunnan kanssa eikä ole saanut ulosotolta kirjettä. Kysyin asiaa Kelasta ja vastaus oli, että juuri sen takia ystäväni veronpalautukset eivät mene ulosottoon.

Kelan opintotukiryhmän suunnittelija Jouni Parkkonen vastaa, että ulosmittausmahdollisuus todetaan vasta silloin, kun perintä siirtyy Kelan vastuulle. Sen se tekee vasta kun koko velka on erääntynyt tai joku erä osamaksusuunnitelmasta on jäänyt maksamatta.

– Suurimmassa osassa yliopistoja opintotukiratkaisut ja muu tukiin liittyvä toiminta tapahtuu nimenomaan opintotukilautakunnassa. Kela ostaa niiltä tämän palvelun. Pienet yliopistot ja Helsingin yliopisto eivät kuulu opintotukilautakuntajärjestelmään. Jos maksusuunnitelma on tehty lautakunnan kanssa, niin veronpalautuksia ei tosiaan ulosmitata.

– Veronpalautuksen ulosottoon ryhdytään vasta, kun velka on siirtynyt Kelan perintäyksikön harteille. Suoraan perintäyksikköön velka ei mene, vaikka ei olisi yliopisto-opiskelija.

Alkuvuonna Kelalla oli perinnässä erilaisia etuuksia yhteensä 147,7 miljoonaa euroa. Yleisimmät takaisinperittävät etuudet ovat asumistuki, opintotuki ja työttömyysturvaetuudet.

Kela on tänä vuonna päättänyt aloittaa liikaa maksettujen etuuksien perimisen asiakkaiden veronpalautuksista myös niissä tapauksissa, joissa asiakkaalla on Kelan kanssa aiemmin sovittu takaisinmaksusuunnitelma. Veronpalautukset peritään, vaikka asiakas olisi maksanut kaikki osamaksut ajallaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.