Opiskelijat panttaavat valmistumista taantuman vuoksi

Heikot talousnäkymät saavat opiskelijat takertumaan korkeakouluihin. Koska lyhytkin työttömyysjakso näyttää ansioluettelossa huonolta, eivät käytännössä valmiit opiskelijat ota tutkintoa ulos, vaan pysyttelevät opiskelijoina.

Ilmiö näkyy etenkin teknisillä ja kaupallisilla aloilla. Teknillisen korkeakoulun opintoasiain päällikkö Anneli Lappalainen kertoo, että jo diplomityön tehneet opiskelijat eivät yksinkertaisesti uskalla valmistua.

- Alalla siirrytään yleensä töihin jo opintojen loppuvaiheessa. Jos valmistuvalla opiskelijalla ei ole työpaikkaa tiedossa, hän ei uskalla hakea tutkinnon kokoamista.

Opiskelijat kokevat jo lyhyen, muutaman kuukauden työttömyyden valmistumisen jälkeen ongelmaksi. Työnantajat syynäävät ansioluetteloja tarkasti, eikä työttömyyden jättämä aukko näytä niissä hyvältä.

- Tämän takia opiskelijat kokevat kunniallisemmaksi vaihtoehdoksi viivyttää valmistumista. Nyt vain ne, joilla on varma työpaikka tiedossa, uskaltavat valmistua, Lappalainen tiivistää.

Myös Oulun yliopistosta kerrotaan, että merkkejä yliopisto-opintojen käyttämisestä puskurina näkyy. Oulussa ilmiö on näkynyt etenkin taloustieteellisen tiedekunnan puolella.

Humanisteilla helpompaa

Vaikka teekkareilla talouden ongelmat näkyvät nopeasti, humanistien ja yhteiskuntatieteilijöiden parissa työllistymisen ei ole vielä vaikeutunut. Uraohjaaja Terhi Erkkilä Tampereen yliopiston ura- ja rekrytointipalveluista kertoo, että opiskelijat kuitenkin suhtautuvat työllistymiseen nyt aiempaa huolestuneemmin.

- Kevään maisterisuman ja taantuman takia opiskelijat hahmottavat, että työnhakuun on panostettava ja työllistyminen voi kestää aiempaa pidempään. Paniikkitunnelmaa ei kuitenkaan vielä ole.

Niin sanottujen pehmeiden alojen opiskelijat myös uskaltavat valmistua, sillä työnhaku perinteisesti aloitetaan vasta valmistumisen jälkeen. Pidempikään työnhakurupeama ei siis näytä ansioluettelossa ongelmalta.

Tilannetta seurataan Tampereellakin tarkasti. Jos heikot talousnäkymät jatkuvat pitkään, odotetaan opiskelijoiden viihtyvän korkeakoulutuksen parissa aiempaa pidempään. Näin kävi 1990-luvun laman aikana.

Opetusministeriö ei hätkähdä

Lama-aikoina tapahtuva opiskelijoiden käpertyminen yliopistojen suojiin tunnetaan myös opetusministeriössä. Tilannetta ei pidetä ongelmallisena. Johtaja Anita Lehikoinen koulutus- ja tiedepolitiikan osastolta arvioi, että koulutusjärjestelmä on riittävän joustava selviytymään mahdollisista kasvavista aktiiviopiskelijoiden joukoista. Lehikoinen ei koe kirjoilla roikkumista ongelmaksi.

- Kaikista opinnoista on varmasti jotakin hyötyä, ne voivat laventaa tutkinnon tuottamaa osaamista.

Lehikoinen haluaa kiinnittää huomiota valmistumisen kannattavuuteen.

- Tutkinnon suorittaneena on paljon helpompi pitää kiinni työpaikasta tai etsiä uutta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat