Opettajamies oli useita kertoja sukupuoliyhteydessä 12-vuotiaiden kanssa – valitti hovioikeuteen "liian suuresta" korvaussummasta

Kahta lasta törkeästi hyväksikäyttänyt opettajamies valitti hovioikeuteen, koska hänet määrättiin maksamaan toiselle uhreista 25 000 euron korvaukset. Hovioikeus ei pienentänyt summaa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi nelikymppisen miehen kahdesta lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä viime helmikuussa. 

Mies sai yhteensä viisi vuotta ja kahdeksan kuukautta ehdotonta vankeutta. Näiltä osin tuomio jäi lainvoimaiseksi jo aiemmin.

Mies kuitenkin valitti hovioikeuteen, koska hänet oli käräjillä määrätty maksamaan toiselle uhreista 25 000 euron kärsimyskorvaus. Mies vaati, että summaa pienennettäisiin.

Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut miehen maksettavaksi määrättyä korvausta. Hovioikeus päätti asiasta tänään. 

Toiselle uhreista mies määrättiin maksamaan 8000 euron vahingonkorvaukset. Tästä mies ei valittanut.

Sukupuoliyhteyksiä kahden lapsen kanssa

Tuomio tuli, koska mies oli sukupuoliyhteydessä kahden 12–13-vuotiaan tytön kanssa. 

Toinen rikos ajoittui kolmen kuukauden ajalle, ja suuremmat korvaukset saaneen lapsen hyväksikäyttö jatkui kokonaisen vuoden.

Vähemmän aikaa jatkuneessa hyväksikäyttötapauksessa mies oli ollut oraalisissa sukupuoliyhteyksissä lapsen kanssa useita kertoja.

Pidempään jatkunut hyväksikäyttö sisälsi myös vaginaalisia sukupuoliyhteyksiä, joita oli useita. Osa kerroista oli suojaamattomia.

Mies myös lähetteli seksuaalisia viestejä lapsille, ja ainakin toiselle myös kuvia omasta sukuelimestään. Hän sai lapset lähettelemään viestejä takaisin. 

Työskennellyt opettajana

Miehen tekoja pidettiin törkeinä muun muassa siksi, että uhrit olivat nuoria ja ikäero heidän ja miehen välillä suuri. 

Tuomioon vaikutti myös se, että uhrit kokivat erityistä luottamusta miestä kohtaan. Ilmaisun merkitystä ei ole käräjäoikeuden julkisessa selosteessa avattu tarkemmin, ja tuomio on pääosin määrätty salaiseksi.

Helsingin Sanomat kertoi helmikuussa, että mies on aiemmin työskennellyt opettajana ainakin Päijät-Hämeen alueella. Tiedossa ei ole, liittyvätkö rikokset miehen työhön. Oikeuden asiakirjoista ei selviä, missä rikokset ovat tapahtuneet.

MTV Uutiset ei julkaise miehen nimeä uhrien suojelemiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat