Onko Nato-jäsenyys vasemmistoliitolle hallituskysymys? Puolue päättää asiasta toukokuun alussa

Vasemmistoliitto on kutsunut koolle puolue-elinten tärkeän kokouksen, jossa linjataan, onko Nato-jäsenyys puolueelle hallituskysymys. Mahdollisessa Nato-äänestyksessä eduskunnassa kansanedustajilla on vapaat kädet.

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä kokoustavat 7. toukokuuta Helsingissä ja päättävät, onko Nato-jäsenyyden hakeminen puolueelle kynnyskysymys hallituksessa pysymisessä.

Nykyisen linjauksen mukaan puolue ei voi osallistua hallitukseen, joka vie Suomen sotilasliittoon.

– Oma näkemykseni on, että mikäli eduskunnan suuri enemmistö päätyy kannattamaan Natoon hakemista, vasemmistoliiton ei ole syytä tehdä asiasta hallituskysymystä, puheenjohtaja Li Andersson sanoo puolueen tiedotteessa.

– Lopullisen ratkaisun asiasta vasemmistoliiton näkökulmasta tekee eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokous. Asiasta pitää käydä perusteellinen keskustelu niin, että kaikille näkemyksille on tilaa.

Tiedotteen mukaan vasemmistoliiton kansanedustajilla on vapaat kädet, jos eduskunta päätyy äänestämään Nato-jäsenyydestä.

Suurin osa vasemmistoliiton 16 kansanedustajasta on viime viikkoinakin vastannut eri medioiden kyselyissä olevansa Nato-jäsenyyttä vastaan.

Puolueen kansanedustajista Suldaan Said Ahmed ja Mai Kivelä ovat kuitenkin julkisesti Suomen Nato-jäsenyyden kannalla. 

Lue myös:

    Uusimmat