Onko H1N1-rokote aiheuttanut narkolepsiaa?

Satunnaista päivänukahtelua aiheuttavaa narkolepsiaa on tänä vuonna havaittu poikkeuksellisen paljon. Normaalisti tapauksia on 2-7 vuodessa ja tänä vuonna niitä on jo havaittu hieman enemmän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusasiantuntijat tapasivat tänään iltapäivällä narkolepsiatutkijoita. Tarkoituksena oli kartoittaa tilanne ja selvittää voisiko pandemrix-rokotteella olla jokin yhteys narkolepsia-tapausten yleistymiseen. Asiantuntijat päättivät tavata uudelleen lähiaikoina.

- Nyt kun meillä on ollut jonkin verran enemmän näitä narkolepsiatapauksia ja tiedossa on, että nämä lapset ovat yleensä olleet rokotettuja, niin tällainen pohdinta on paikallaan, kertoo THL:n rokotusten ja immuunisuojan osaston johtaja Terhi Kilpi.

Kilven mukaan myös Ruotsissa on käynnistetty vastaava selvitys narkolepsiahavaintojen vuoksi.

Useimmiten kun vastaavia selvityksiä on tehty, mitään yhteyttä rokotusten ja sairauksien väliltä ei ole löydetty. Selvittäminen on hankalaa, koska selvää syy-yhteyttä on lähes mahdotonta osoittaa.

- Ainoa mahdollisuus tällaista kartoitusta tehdä on se, että analysoidaan sitä onko rokotetuilla tällaista tautia enemmän kuin rokottamattomilla, Kilpi selventää.

Jos selvityksessä löydetään jotain hälyyttävää sillä voi Kilven mukaan olla merkitystä lähinnä tulevaisuuden pandemiarokotuksiin.

Sikainfluenssarokotteen yhteyttä selvitetään

Usealla lapsella todettiin sikainfluenssaepidemian alkamisen jälkeen poikkeavaa väsymystä ja katapleksiaa eli lihasten menetyskohtauksia.

- Joku tekijä on ollut loppuvuonna ja talvella sellainen, joka ajallisesti liittyy siihen, että monella lapsella on alkanut tahaton nukahtelu, sanoo neurologian dosentti, Helsingin uniklinikan tutkimusjohtaja Markku Partinen.

Parisen mukaan vielä ei voida varmuudella sanoa esimerkiksi sitä, mikä on sikainfluenssarokotteen osuus mahdollisessa tartunnassa ja mikä sikainfluenssainfektion osuus eli se, että kyseiset lapset olisivat sairastaneet sikainfluenssan tietämättään.

- Tätä selvitämme ja olemme sopineet jo seuraavan palaverin asian takia.

Narkolepsia on ikävä sairaus sen takia, että se on pysyvä ja koko elämän kestävä. Koska sairauteen liittyy tahaton nukahtelu, sulkee se pois monia sellaisia ammatteja, joissa ei missään nimessä saa nukahtaa.

Narkolepsiaan ei kuole, mutta se tulee aiheuttamaan jonkinlaisia rajoitteita ihmisen elämään.

- Lääkkeillä ihmisen vireystasoa voidaan parantaa, mutta itse sairaus on olemassa.

(MTV3)

Katso Emilia Mölsän juttu

Lue myös:

    Uusimmat