Oman mökin hinnalla saa vuokralomapaikan sadoiksi viikoiksi

Aloitteleva mökki-ihminen joutuu heti alkuun tiukan pohdinnan eteen: ostaako vaiko vuokrata? Studio55.fi selvitti erot kahden vaihtoehdon välillä.

− Viime vuosina mökkien hinnat ovat olleet pilvissä. Se on kallis ostos, ostaapa sitten valmiin mökin tai tontin ja rakentaa sille mökin, Lomarenkaan myyntipäällikkö Marja Kotilainen laskee.

Lomarengas välittää noin tuhatta vuokramökkiä Suomessa. Kotilaisen mukaan mökin vuokraus maksaa 600−700 euroa viikossa.

− Mökille on yleensä käyttöä kesälomaviikkoina, syys- ja talvilomaviikkoina sekä muutamina viikonloppuina. Loppujen lopuksi mökillä vietetään suht lyhyt aika vuodesta.

− Mökin ostamisen hinnalla monet voivat vuokrata mökin loppuelämänsä ajaksi, Kotilainen perustelee mökin vuokraamisen kannattavuutta.

Vuokramökin puolesta puhuvat myös vapaus veroista ja kunnossapidosta.

Omassa mökissä ilona kodin tuntu

Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Jouko Taskinen huomauttaa, että oma mökki on aina oma mökki.

− Suomalainen perusluonne on sellainen, että mökin pitää olla oma.

− Oma mökki tuntuu kodilta. Siellä on tavarat, huonekalut ja astiat. Se on yleensä ainakin osittain, ellei kokonaan, itse tehty, joten se tuntuu rakkaammalta, Taskinen summaa.

Entä rahallinen puoli? Kumpi on taloudellisesti järkevämpää, mökin vuokraus vai ostaminen? Tähänkään kysymykseen ei ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta, mutta asiaa voi pohtia karkean esimerkkilaskelman avulla.

Laskelman ostettavan esimerkkimökin hinta on 200 000 euroa. Vuokrattava esimerkkimökki sen sijaan maksaa 500 euroa viikossa.

Vuokramökin saisi 200 000 eurolla itselleen 400 viikoksi. Jos henkilö viettäisi vuokramökillään esimerkiksi viisi viikkoa vuodessa, riittäisi 200 000 euroa 80 vuodeksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja