Omakotitaloja moneen makuun Hämeenlinnan asuntomessuilla

Tämän vuoden asuntomessut järjestetään 13.7.–12.8. Hämeenlinnan Harvoilanmäellä. Nimensä mukaisesti alue sijaitsee mäellä ja monelta tontilta avautuukin vaikuttava näköala. Kaupungin keskustaan on matkaa neljä kilometriä, viereisen Katumajärven rantaan noin puoli kilometriä. Lähes puolet messualueesta on puistoa, joka on pääosin mäntymetsää. Yksi messujen teemoista on luonnonläheisyys: se näkyy esimerkiksi siten, että osa pihoista tullaan jättämään luonnonvaraiseksi. Muita teemoja ovat, yhteisöllisyys, kodin parhaat ideat sekä hyvä suunnittelu perheiden ehdoilla.

"Tavoitteena on rakentaa ihmisläheinen hämäläinen raitti", kiteyttää Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen. "Erityisesti se näkyy talojen sijoituksessa hyvin lähelle kadun reunaa. Ratkaisulla saadaan aikaan se, että pihat ovat mahdollisimman suuria. Siten taloille tulee tavallaan kaksi julkisivua – julkinen, kadunpuoleinen ja pihalle aukeava yksityinen."

Alueella on 37 omakotitaloa, mikä on varsin paljon aikaisempiin messuihin verrattuna. Mukana ovat kaikki pintavaihtoehdot – pitkästä aikaa myöskin hirsi, jonka osalta on odotettavissa uusia, mielenkiintoisia innovaatioita. Hämeenlinnassa esitellään myös paljon yksikerroksisia ratkaisuja, joita ei ole liiemmin nähty viime vuosien asuntomessuilla. Taloteollisuus on parista viime messuista poiketen taas vahvasti mukana: yli kaksikymmentä kohdetta on vakiintuneiden talonvalmistajien ja runkotoimittajien tuotteita.

Omakotitalojen lisäksi esitellään seitsemän paritaloa, viisi kytkettyä pientaloa ja viisi pienkerrostaloa; yhteensä 112 asuntoa. Messujen oheiskohde on Linnakasarmin asuinalue. Rakennuttajina toimivat yksityiset perheet, isot ja pienet rakennusliikkeet sekä tuottajamuotoiset rakentajat. Hämeenlinnassa tullaan esittelemään myös yhä suositumpaa asunto-osakeyhtiömuotoista pientaloasumista.

Isot tontit, yhtenäinen katukuva

"Lämmitysvaihtoehdoista ovat näytillä kaikki öljystä sähköön ja kaukolämmöstä pellettiin", Heiskanen mainostaa. "Lisäksi haluamme nostaa erityisesti esiin sisustuksen. Teemme yhteistyötä Työtehoseuran kanssa varsinkin keittiöiden suhteen, ja sitä kautta saadaan nähtäväksi hyviä esimerkkejä erilaisista toteutuksista. Haluamme muutenkin esitellä eri tyyppisiä sisustuksia ja olemme palkanneet kolme nimekästä sisustussuunnittelijaa: Helena Karihtalan, Kaisa Blomstedtin ja Matti Ratian."

Eri rakennusmateriaalit ovat kattavasti esillä. Alueelle rakennetaan puu-, kivi-, hirsi-, harkko- ja jopa teräsrakenteisia taloja, tyylien kirjo yltää modernista perinteiseen. Yhä ajankohtaisempia ekologisia kokeiluja on runsaasti: muun muassa täystiilitalo, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja massiivitiiliseinät.

"Oulun tai Espoon asuntomessuihin verrattuna Hämeenlinnassa on annettu ehkä hiukan enemmän vapauksia raittimaista ratkaisua tavoittelevan kaavan myötä", arvioi projektipäällikkö Ilkka Ruutu. "Rakentamista on pyritty ohjaamaan hiukan tavanomaisesta poikkeavalla tavalla: on vältetty tiukkoja kaavamääräyksiä ja rakennustapaohjeita ja perustettu hanke pikemminkin yhteistyöhön eri suunnittelijoiden kesken. Vierekkäin sijaitsevien talojen rakennuttajat ja suunnittelijat ovat tehneet yhteistyötä suunnitteluvaiheesta alkaen ja sovittaneet taloja yhteen esimerkiksi väreillä, aidoilla ja materiaaleilla sekä ikkunoiden korkeuksilla. Kun katujulkisivut on suunniteltu yhteen, ympäristö katutiloineen on ehkä tasapainoisempi ja luonteikkaampi kuin saataisiin aikaan pelkästään kaavamääräyksillä ohjaten."

Tonttien koko on 1000 neliön luokkaa, joten ne ovat keskimäärin kaksi kertaa suurempia kuin Oulussa tai Espoossa. Niiden neliöhinta on ollut erittäin edullinen (15 euroa/m2) millä on Ruudun mukaan tarkoituksella haluttu esitellä kaupungin erinomaisuutta pientalorakentajan kannalta.

Lisätietoa:
http://www.hameenlinna.fi/asuntomessut/index2.php

(JKA 26.1.2007)

Lue myös:

    Uusimmat