Mainos

Öljyvuoto uhkaa tuhota Floridan kuulut koralliriutat

Tutkijat pelkäävät Meksikonlahdella leviävän öljyn koituvan kohtalokkaaksi Floridan laajoille koralliriutoille. Tutkijoiden mukaan koralleja uhkaavat öljyn lisäksi myös sen hajottamiseen käytetyt kemikaalit.

Satelliittikuvien perusteella vaurioituneesta öljynporauslautasta pulppuavat öljy on kulkemassa merivirtojen mukana kohti Floridan niemimaan eteläkärkeä, jossa koralliriutat sijaitsevat. Florida Keysin -saariryhmän edustan koralliriutat ovat maailman kolmanneksi suurimmat Australian ja Belizen jälkeen.

Öljyvuodon suurin uhka luonnolle kohdistuu tällä hetkellä juuri Florida Keysin alueelle, jonne kuuluisat koralliriutat houkuttelevat vuosittain satoja tuhansia sukeltajia.

Sukeltamisen lisäksi myös kalastuksesta tunnetun saariryhmän asukkaat ovat jo löytäneet saarten rannoilta öljypalloja, joita testataan parhaillaan sen selvittämiseksi, ovatko ne peräisin öljyvuodosta vai jostain ohi ajaneesta laivasta.

Raakaöljy ja sen hajottamiseen käytetyt kemikaalit voivat haalistaa koralleja mutta myös tappaa ne.

- Laajalle levinnyt öljy ovat erittäin vahingollisia koralliriutoille, eikä kemikaaleja saisi käyttää riuttojen läheisyydessä, sillä nekin ovat hyvin varallisia, sanoo koralliasiantuntija Richard Dodge Floridan Nova University -yliopistosta uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Öljy yksin on koralleille myrkyllistä ja hajottajakemikaalit saavat sen leviämään entistä laajemmalle alueelle.

- Vaikutukset ovat moninaiset. Öljy voi saada korallit erittämään paksua limaa, joka taas aiheuttaa korallille stressiä ja lisääntymiskerrosten häiriöitä. Korallit voivat haalistua ja jopa kuolla, Dodge listaa.

Öljyvuodon rantautuminen Floridaan olisi huolestuttavaan myös koko osavaltion 60 miljardin dollarin turismibisnekselle. Viime vuonna osavaltiossa vieraili 80 miljoonaa ihmistä.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.