Mainos

Öljynporauslautta ei enää vajoa

Ponnistelut maailman suurimman öljynporauslautan uppoamisen estämiseksi ovat jatkuneet Brasilian rannikolla. Lautan uppoaminen on saatu loppumaan.

Brasilian öljylautta

Brasilian edustalla vaikeuksissa oleva maailman suurin öljynporauslautta ei enää vajoa, kertoi lautan omistava öljy-yhtiö Petrobras tänään. Tieto herätti toiveita siitä, että lautta vielä voitaisiin pelastaa.

Öljynporauslautalla sattui torstaina kolme räjähdystä, jotka surmasivat kymmenen ihmistä. Onnettomuuden jäljiltä on löydetty vasta kaksi ruumista.

Kallellaan olevan porauslautan tila oli tänään vakaa ensimmäistä kertaa räjähdyksen jälkeen, kertoi Petrobras. 40-kerroksinen lautta ehti upota neljä metriä ennen kuin vajoaminen pysähtyi. Petrobras kiihdytti viikonloppuna ponnisteluja lautan pelastamiseksi. Yhtiö lennätti paikalle amerikkalaisia ja hollantilaisia asiantuntijoita sekä 50 tonnia eurooppalaista välineistöä pitääkseen lautan pinnalla ja estääkseen öljyvuodon. Lautan uppoamisen on pelätty aiheuttavan alueelle ympäristökatastrofin. Brasilian suurimman yhtiön Petrobrasin mukaan torstaisten räjähdysten syy on yhä epäselvä. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan syynä oli maakaasuvuoto. Lähes 350 insinööriä, sukeltajaa ja laivaston sotilasta työskenteli kellon ympäri korjatakseen porauslautan asentoa.

Lautta oli kuitenkin tänään yhä huomattavasti enemmän kallellaan kuin Pisan kalteva torni. Petrobrasin työntekijät ja Hollannista saapuneet apuvoimat onnistuivat oikaisemaan lauttaa hieman pumppaamalla lautan veden varaan joutuneisiin osiin typpeä veden pois saamiseksi.

Jos lautta uppoaa, Atlantin valtamereen uhkaa vuotaa 1,5 miljoonaa litraa raakaöljyä. Ympäristöasiantuntijat pelkäävät, että mahdollinen öljyvuoto voisi levitä tuhoamaan Rio de Janeiron osavaltion rannikon arvokkaita mangrovemetsikköjä.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.