Olitko hankala koulussa? Voit olla älykkäämpi kuin arvaatkaan!

Älykäs lapsi ei aina ole myös kiltti ja kuuliainen oppilas. Suomen Mensa ry:n mukaan koulujärjestelmä ei tue lahjakkaita oppilaita ja moni ymmärtää älykkyytensä vasta vanhemmalla iällä.

Huhtikuussa julkistetun Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen tutkimuksen mukaan suomalainen koulujärjestelmä ei aina tue lahjakkaita lapsia tarpeeksi.

– Meillä Mensassa kevään tutkimustulokset kuulostivat tutuilta. Monella jäsenellämme on kokemuksia koulusta, joka ei pystynyt tarjoamaan tarpeeksi haasteita tai yksittäisistä opettajista, jotka pitivät osaavaa ja nokkelaa lasta lähinnä hankalana. Tällaisille henkilöille voi olla todellinen huojennus kuulla aikuisena, että joskus kouluongelmien takana onkin korkea älykkyys, kertoo Suomen Mensan testivastaava Tuuli Humina.

Suomi tarvitsee lahjakkuuksia

Oman älykkyyden tiedostaminen on yksilölle merkityksellistä, sillä se voi auttaa hyödyntämään aiemmin ehkä piileväksi jäänyttä kapasiteettia laajemmin. Parhaissa tapauksissa potentiaaliaan toteuttava huippuyksilö hyödyttää koko yhteiskuntaa esimerkiksi tieteen tai taiteen saralla.

Mensa järjestää älykkyysosamäärätestin 17 paikkakunnalla 29.9.

– Toivomme, että syksyn testipäivä auttaa mahdollisimman montaa tunnistamaan oman älykkyytensä, ja että he testituloksensa ansiosta saavat rohkeutta ja itseluottamusta lähteä toteuttamaan unelmiaan. Se ei aina ole itsestäänselvää, sillä suomalainen kulttuuri ei perinteisesti ole kannustanut erottumaan joukosta edes positiivisella tavalla, toteaa Humina.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat