Oletko jo peittänyt tämän pihapiirissäsi olevan hyttysmagneetin?

Kesä tuo mukanaan myös ei-toivottuja asioita. Ensimmäinen hyttyssukupolvi alkaa ilmestyä eri puolille Suomea toukokuussa. Katso minne hyttyset mielellään munivat, ja voiko kaoottista tilannetta estää!

Tästä kesästä on tulossa varsinainen hyttyskesä. Runsaslumisen talven seurauksena maasto on kosteampaa ja vettä on esimerkiksi räystäissä enemmän. Ensimmäiset hyttyset ovatkin alkaneet ilmestyä pihapiireihin toukokuun aikana.

– Ensimmäinen hyttyssukupolvi alkaa kuoriutua näinä aikoina. Ensimmäiset hyönteiset ovat talvehtineet munien sisällä, ja näiden hyttysten ilmestymisen jälkeen ne todella alkavat lisääntyä, Helsingin Eläinmuseon dosentti Anders Albrecht kertoo.

Pahin aika onkin vasta edessä – pahimmillaan hyttyskausi on kesäkuussa. Helpottavaa kyllä, siivekkäiden määrä alkaa rauhoittua jo heinäkuun aikana. Hyttysten määrä ja esiintyminen riippuu Albrechtin mukaan kuitenkin tulevan kesän säätiloista.

"Ansat tehottomia"

Hyttyset käyvät munimassa veteen tai muihin märkiin paikkoihin. Esimerkiksi omakotitalon räystäät voivat kätkeä sisuksiinsa todella paljon hyttysten munia.

– Hyttyset munivat mielellään kosteisiin painanteisiin, mutta myös esimerkiksi omakotitalojen pihoilla oleviin vesitynnyreihin. Siksi kannattaakin peittää tynnyrit vaikkapa kankaalla, jolloin sinne muniminen ei onnistu, Albrecht neuvoo.

Hyttysten hävittäminen on kuitenkin hankalaa, sillä kyse on erittäin suurista hyönteismääristä. Etenkin alueilla, joiden läheisyydessä on paljon vesistöjä, kamppailu hyttysiä vastaan on lähes mahdotonta.

Kaupoissa myytävät hyönteiskarkottimet, esimerkiksi hyttyssavut, saavat Albrechtilta tiukan tuomion:

– Savu voi karkottaa hyttysiä paikallisesti jos sen laittaa vaikka eteiseen tai katetulle verannalle. Kuitenkaan kovin laaja-alaiselle sektorille savu ei leviä. Kaikenlaiset ansat ovat tehottomia, sillä kyse on niin valtavista määristä.

On Albrechtillä hihassaan myös todellinen tehokeino. Mies kertoo, että Panamassa on taisteltu hyttysiä vastaan laittamalla vesistöjen pintaan petroolia. Tätä keinoa ei kuitenkaan voida hyödyntää kotikäytössä!

MTV3/Paula Koski

Lue myös:

    Uusimmat