Suomen yleisurheilumaajoukkueen fysioterapeutti Jari Malinen venyttää käsissään sinistä puuvillaista teippiä.
Sitä samaa, jota EM-kisoissa on nähty monen urheilijan jäsenissä. Sitä, jolla pyrittiin esimerkiksi hoitamaan moukarinheittäjä O-P Karjalaisen pohjekramppia.
- Tämä on kuin jousi, Malinen sanoo.
- Teippi kiinnitetään venytettyyn lihakseen, ja sitten se alkaa vetäytyä takaisin kasaan.
Siinä samalla ihon pinta nousee lihaksen päältä ja kudoksen paine vähenee.
Ja kas, kipu tai turvotus alkaa usein lievittää.
Juuri jomotusten poistamisessa kinesioteippi voi olla urheilijoille oivallinen apu. Lisäksi sitä käytetään esimerkiksi uuden asennon toiminnan oppimiseen ja virheliikkeiden ehkäisyyn.
- Teippi pyrkii korjaamaan keskushermoston liikeaistia, Malinen kertoo.
- Sillä myös haetaan viimeisiä liikesuuntia. Esimerkiksi jos nilkan loppuojennus aiheuttaa kipua, niin voidaan estää vain se loppuojennus.
Yleensä se laitetaan kiinni jo hotellilla ennen suoritusta. Joskus myös lämmittelykentällä, jos lihaksiin tulee kiristyksiä. Pisimmillään sitä käytetään noin viikon verran.
- Itse usein yhdistelen kinesioteippejä perinteisten teippien kanssa. Osa on näistä kuitenkin niin innostunut, ettei käytä tavallisia teippejä ollenkaan, Malinen sanoo.
Teipit Evilän niskaan
Japanissa 1970-luvulla kehitetty kinesioteippi alkoi levitä urheilupiireissä vuoden 1988 Soulin olympialaisista, mutta Suomeen se on rantautunut kunnolla 10 viime vuoden aikana.
- Viimeisen parin vuoden aikana vielä enemmän, Malinen kertoo.
Suomen joukkueesta sitä on EM-kisoissa käyttänyt noin kolmasosa.
Sunnuntai-iltapäiväksi Malinen on sopinut tapaamisen pituushyppääjä Tommi Evilän kanssa. Finaaliin valmistautuva Evilä on käyttänyt teippiä niskassaan ja rintarangan yläpuolella.
- Hän on kokenut, että pää hakee helposti eteenpäin ponnistusvaiheessa. Hänen mielestään tämä muistuttaa siitä ja pään asento pysyy paremmin suorana.