Mainos

"Oleellista on, millaisia tutkimuksia THL tekee"

THL tutkii parhaillaan rokotetutkimusohjelmassaan lääketehdas GlaxoSmithKlinen:n (GSK) pneumokokkirokotetta. THL tutki aiemmin myös samaisen lääketehtaan sikainfluenssarokotetta. GSK myös rahoitti kyseistä sikainfluenssaohjelmaa, samoin kun se rahoittaa pneumokokkirokotetta tutkivaa ohjelmaa. Herää kysymys, miten voi neutraalisti tutkia lääketehtaan rokotetta, jos siltä saa myös rahoitusta?

THL:n rokotusohjelmayksikön Tuija Leino ei näe tutkimuksen ja rahoituksen yhteydessä lainkaan ongelmaa.

- THL:ssä ja myös muualla tutkitaan rokotteita ja saadaan rahoitusta erilaisilta julkisilta ja yksityispuolen toimijoilta. Jotta voi olla rokotusasiantuntija näinä päivinä, kaikkien täytyy tehdä jonkinlaista tutkimusta. Jos ei ollenkaan tee tutkimusta, on kovin vaikea olla asiantuntija.

Leinon mielestä oleellista on, millaisia tutkimuksia THL:ssä tehdään.

- Mehän teemme vain tällaisia kontrolloituja, satunnaistettuja, sokkoutettuja tutkimuksia, jolloin tuloksiin ei voi vaikuttaa - ei tutkija, eikä ulkopuolinen, Leino vakuuttaa.

Rokotusturvallisuustoiminta tehdään rokotusohjelmayksikössä, jossa rokotusturvallisuuden seuranta Suomessa tapahtuu käytännössä.

- Sen jälkeen hän se varsinainen viranomainen on Fimea ja Euroopan lääkevirasto eli siellä ne lopulliset johtopäätökset turvallisuuden suhteen tehdään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.