Mainos

Oikeus: Ex-kaupunginjohtajan eroraha perittävä takaisin

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan Jyväskylän on perittävä takaisin entisen kaupunginjohtajan Pekka Kettusen saama 200 000 euron eroraha.

Erorahajupakka käynnistyi muodollisesti joulukuussa 2003, kun Kettunen ilmoitti sähköpostilla irtisanoutumisestaan silloiselle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Erkki Ikoselle (kok.) ja esitti asiaan liittyvän sopimuksen laatimista.

Jo sitä ennen luottamushenkilöiden ylin johto huomasi, että Kettusen into työhönsä oli hiipunut, eikä kaupungin talous tullut kuntoon. Silloisen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Timo Fredriksonin (kok.) innoittamana Kettunen ehdotti eroaan. Asiaa neuvoteltiin nopeasti kaupunginhallituksen puheenjohtajiston keskuudessa.

Lopulta jo varsinaista sähköpostia seuraavana päivänä kaupunginhallitus sitoutui maksamaan vapaaehtoisesti eronneelle kaupunginjohtajalle erorahaa.

Valittaja ilahtunut

Sittemmin asiaa on puitu eri oikeusasteissa. Korkeimman hallinto-oikeuden vuonna 2006 tekemän päätöksen mukaan erorahalle ei ollut laillista perustetta ja kaupunginhallitus ylitti toimivaltansa päätöstä tehdessään.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin viime vuoden tammikuussa, ettei se peri rahaa takaisin Kettuselta. Asiasta valitettiin, ja Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi valtuuston päätöksen.

Toinen valittajista, jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu Riitta Tynjä (kom.), on ilahtunut ja hiukan yllättynytkin hallinto-oikeuden päätöksestä.

- Usein näyttää, että kaupunginvaltuustoilla olisi valta tehdä melkein minkälaisia päätöksiä tahansa.

Hänen mielestään erorahan maksamisessa olisi pitänyt alkujaankin odottaa päätöksen lainvoimaisuutta.

"Perintä vaikeaa"

Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veijo Koskinen (sd.) pitää hallinto-oikeuden antamaa päätöstä yksiselitteisenä.

- Tässä ei jatkovalittaminen välttämättä ole kovin järkevää, koska nyt tehty päätös nojaa jo korkeimman hallinto-oikeuden ottamaan kantaan, hän sanoo, mutta korostaa, että lopullinen päätös tehdään vasta kaupunginhallituksen kokouksessa.

Koskinen arvelee, ettei perintäkään olisi välttämättä kovin yksinkertaista.

- En usko, että kaupunginjohtaja Kettunen noin vain mukisematta suostuu maksamaan takaisin.

"Kaupungin paras investointi"

Päätöksestä ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan kannasta kuullut Pekka Kettunen on yllättynyt, jos kaupunki ei valita päätöksestä.

- Sitten minun täytyy valittaa. Se on kuitenkin yksi oikeudellinen päätös enkä usko, että sitä voidaan perua, ex-kaupunginjohtaja sanoo ja viittaa kaupungin päätökseen jättää rahat perimättä.

- En tiedä, millä perusteella valtuusto ei saisi tätä tehdä. Onhan näitä tehty muuallakin Suomessa, eikä niistä ole tällaista meuhkaa tullut.

Kettuselle aikoinaan erorahaa ehdottanut Timo Fredrikson taas ihmettelee hallinto-oikeuden päätöstä.

- Päätös oli käsittämätön. Eroraha oli paras investointi, minkä kaupunki on viime vuosina tehnyt.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.