Mainos

Obama aikoo tavata Oregonin kouluampumisen uhrien perheitä

Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama on ilmoittanut matkustavansa tapaamaan Oregonissa tapahtuneen kouluampumisen uhrien perheitä.

Obama matkustaa Oregonissa sijaitsevaan Roseburgiin perjantaina.

26-vuotias mies surmasi viime viikolla roseburgilaisessa koulussa opettajan ja kahdeksan oppilasta. Lopuksi mies surmasi itsensä.

Obama lupasi ampumisen jälkeen pitää yllä keskustelua Yhdysvalloissa riehuvasta ampuma-aseväkivallasta, jotta maan aselakeja saataisiin tiukennettua.

Republikaanipuolueen presidenttiehdokaskandidaatti Hillary Clinton on ilmoittanut myös aikovansa ajaa tiukempia aselakeja, mikäli hänet valitaan presidentiksi. Hän sanoi muun muassa haluavansa käynnistää kansallisen liikkeen aseenkanto-oikeuksia puolustavan Kansallisen kiväärijärjestön (NRA) lobbauksen vastavoimaksi.

Aselait ovat olleet kiistakapula Yhdysvalloissa vuosia, ja keskustelu leimahtaa yleensä aina uuden joukkosurman sattuessa. Nyt sitä ovat lietsoneet lisäksi kiristyvä kamppailu pääsystä ensi vuoden presidentinvaaleihin. 

Republikaanien presidenttikandidaatit Donald Trump ja Jeb Bush joutuivat Oregonin kouluampumisen jälkeen kriitikoiden hampaisiin annettuaan lausuntoja, joiden katsottiin vähättelevän tapahtunutta. He eivät kannata tiukempia aselakeja Yhdysvaltoihin.

Keskusteluapu korvasi oppitunnit

Poliitikkojen kiistellessä aseenkanto-oikeudesta Roseburgin asukkaat ovat yrittäneet työstää tapahtunutta. 

Kouluampujan kohteeksi valikoitunut oppilaitos on pitänyt oppituntinsa toistaiseksi peruttuna, mutta tarjonnut sen sijaan opiskelijoille ja henkilökunnalle keskusteluapua. Lisäksi kouluun on tuotu muun muassa terapiakoiria lohtua tuomaan.

Lukujärjestykseen koulu aikoo palata vasta ensi viikolla. Koulun kursseilla opiskelee yhteensä noin 13 000 opiskelijaa, joista 3 000 on päätoimisia opiskelijoita.

Tie toipumiseen on kuitenkin pitkä, opiskelijat ovat kommentoineet medialle.

– Kampukselle palaamisen aiheuttama ahdistus oli hyvin todellista, opiskelija Jared Norman kuvaili uutistoimisto Reutersille tekstiviestillä palattuaan paikalle ensi kertaa ampumisen jälkeen.

Ensimmäinen kouluampumisen uhreista on määrä haudata Roseburgissa torstaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.