Nyt on märän näköinen sadekartta – "Itse pääjehu lähestyy"

Torstai ei ole täynnä toivoa vaan sadetta 0:33
Torstai ei ole täynnä toivoa, vaan sadetta: "Näin paljon sain mahtumaan sadetta yhdelle sadekartalle"

Suomea lähestyy valtava matalapaineen rintama Ruotsin suunnalta. Sadetakki ja kunnon kengät ovat viisas valinta etenkin torstaina, ennustaa meteorologi Jenna Salminen.

– Tämän hetken tilanne on, että ihan paikallisia sateita tulee. Mutta itse pääjehu lähestyy: matalapaine ja sen mukana tulevat sateet.

Matalapaine saapuu Ruotsin suunnalta ja pyyhkäisee Suomen yli, tuoden tullessaan runsaasti sateita lähipäivinä. Toinen sadealue saapuu myös pohjoisen suunnasta Suomen ylle.

– Vettä sieltä on tulossa, ja Lapin yllä vilahtaa pikkaisen räntäsymboliakin.

Sadealue leviää

Muualla Suomessa tiistai on lähinnä pilvinen, eikä niinkään sateinen. Lapissa jo tämä päivä on sadepäivä. Illan aikana sadealue levittäytyy länsirannikolle ja jatkaa leviämistään siitä Suomen ylle. Keskiviikkoaamu valkeneekin Suomessa varsin märissä tunnelmissa.

– Tuossa vaiheessa kannattaa miettiä sitä sateenvarjon käyttöä. Tuuli voimistuu matalapaineen edellä. Länsi- ja lounaisrannikon tuntumassa tuuli voi olla hyvinkin voimakasta. Ihan myrskypuuskaakin voi esiintyä etenkin merellä.

Keskiviikkona saadaan myöhemmin päivän mittaan kovia puuskia myös muualla Suomessa. Torstaina sateet leviävät entistä laajemmalle.

– Useampi millimetri saadaan vettä. Runsaimman sateen alueella saadaan 30—50 millimetriä. Lapissa osa sateista voi tulla rännän muodossa.

Lue myös:

    Uusimmat