Mainos

Nuoret miehet käyvät laiskasti hiv-testeissä

Eurooppalaiset nuoret saattavat käydä joinain vuosina testissä jopa neljä kertaa suomalaisia ikätovereitaan useammin. Suomalaiset mieltävät hiv:n edelleen marginaaliryhmien sairaudeksi.

Suomalaiset nuoret miehet käyvät hiv-testissä vähemmän kuin muut länsieurooppalaiset nuoret miehet. Suomen Lääkärilehden mukaan vain noin seitsemän prosenttia 18-25-vuotiaista suomalaismiehistä kertoo käyneensä hiv-testissä.

Nuoret suomalaismiehet näyttävätkin ajattelevan, että hiv-tartunnan mahdollisuus on varsin vähäinen. Hiv-riski mielletään edelleen vain riskiryhmien ongelmaksi ja huonoksi tuuriksi.

Nuoret suomalaismiehet käyvät hiv-testissä vähemmän kuin italialaiset, sveitsiläiset ja norjalaiset.

Stakesin tutkijoiden kirjoittaman artikkelin mukaan kolme neljästä suomalaisten saamista hiv-tartunnoista on havaittu miehillä ja noin 15 prosenttia alle 25-vuotiailla. Kolmasosalla miehistä oli ollut enemmän kuin viisi seksipartneria, mutta heistä 80 prosenttia ei ole koskaan käynyt hiv-testissä.

Suomalaismiehet käyvät todennäköisemmin testissä, jos ovat korkeasti koulutettuja ja ikää on jo kertynyt. Testissä käymisen todennäköisyys vähenee, jos miehet asuvat muualla kuin pääkaupunkisedulla, Oulussa, Turussa tai Tampereella.

Tutkimuksessa selvitettiin 18-25-vuotiaiden alokkaiden hiv-testissä käymistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.