Mainos

Nuorelta asuntolainan hakijalta vaaditaan vuosien ennakkosäästämistä

Ensimmäisen omistusasunnon osto ei ole nuorelle aikuiselle helppoa - vaikka vakituinen työpaikka ja säännölliset tulot löytyisivätkin. MTV3 Uutiset selvitti, mitä nuorelta asuntolainan hakijalta vaaditaan lainan myöntämiseksi.

Pankit kantavat huolta hakijan pärjäämisestä

MTV3 Uutisten tavoittamat pankit halusivat korostaa, että jokainen asuntolainan hakija on yksittäistapaus, ja hakijan tulotaso ja ansiotulot selvitetään yksilöllisesti. Vaikka tulot olisivatkin säännölliset, pankit kantavat huolta lainanhakijan pärjäämisestä jatkossa.

– Parikymppinen hakija ole varmaankaan vielä tulotasonsa huipulla. Hakijan kannattaa miettiä, haluaako tämä asunnon aivan keskustasta vai kannattaako katsoa jostain vähän kauempaa. Emme halua, että asuntolainan kuukausierien jälkeen elämiseen jää niin vähän varaa että se on hankalaa, Sampo Pankin johtaja Marjut Mustonen toteaa.

Myös OP-Pohjolan pankinjohtaja Mikko Hyttinen on samoilla linjoilla ja korostaa, että arvio asuntolainan määrästä ja myöntämisestä tehdään siten, ettei asiakas joudu missään vaiheessa pulaan.

Hakijoilta vaaditaan lähes poikkeuksetta jonkinlaisia säästöjä

Juuri valmistuneen tai pienen hetken vakityössä olleen nuoren aikuisen taloudellinen tilanne ei yleensä ole sallinut monien vuosien säästämistä tulevaa asuntoa silmällä pitäen. Kuitenkin jonkinlaisia säästöjä pankit hakijoiltaan vaativat.

– Hyvä tapa on säästää ennakkoon. Jonkin sortin pääoma olisi hyvä olla olemassa jo lainaa hakiessa, ja muutenkin ihmiselämässä on hyvä jos jonkinlaista lisävakuutta löytyy, OP-Pohjolan Hyttinen sanoo.

Nuorten asuntosäästäminen entistä tärkeämpää

Kaikki MTV3 Uutisten tavoittamat pankit suosittelivat asuntolainan ottoa suunnitteleville nuorille aikuisille säästämiskeinoksi ASP-säästämistä. ASP eli asuntosäästö- ja tukijärjestelmä on tarkoitettu 18-30-vuotiaille ensimmäisen omistusasunnon hankkijoille. Asunnon hankkija tekee pankin kanssa sopimuksen, jossa hän sitoutuu säästämään vähintään 10 prosenttia asunnon hinnasta ja pankki antamaan lainaa, kun säästötavoite on saavutettu.

– Nuorilla on säästämisen ja pesämunan kerryttämisen aikaa vähemmän takanaan. Tulevaisuudessa nuorten asuntosäästäminen on entistäkin tärkeämpää, ja omarahoituksen ja vakuuksien merkitys tulee korostumaan, Nordean henkilöasiakkaista vastaava johtaja Ville-Veikko Laukkanen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.