Novellikirjailija löytää inspiraation talousuutisista

Kirjailija Armas Alvari uskoo novellien pysyvän pinnalla, vaikka niiden lukijakunta on Suomessa pieni eivätkä myyntimäärätkään huimaa päätä. Toisen novellikokoelmansa Vuodeaikoja julkaisseen Alvarin mielestä novellitaide on ehdottoman yhteiskunnallista.

- Ylipäätään kaikki taide on poliittista. Jo novelli-sanan juuret ovat italialaisessa sanassa novella, joka tarkoittaa uutuutta. Se on nopeasti hetkeen tarttuva ilmaisumuoto.

Alvari löytää ideat novelleihinsa esimerkiksi lehtiuutisista. Vuodeaikoja-kokoelman Laura, Laura, Sonja, Sonja sai alkunsa pienestä palstan uutisesta, jossa pieni tyttö jäi moneksi päiväksi yksin kotiin sairaskohtaukseen kuolleen äitinsä kanssa.

- Nyt hyvä aiheiden lähde on sanomalehtien taloussivusto. Monilla lapsiperheillä on aivan järkyttävät asuntolainat. Odotan kauhulla sitä päivää, kun todellisia tragedioita aletaan uutisoida siltä saralta, Alvari pohdiskelee.

Työmaaruokaloissa puhutaan rumia

Inspiraation ja materiaalia kirjoitustyöhön voi löytää myös kahvilan pöydästä, jossa Alvari istuu kuunnellen naapuripöytien keskusteluja.

- Erityisesti viihdyn työmaaruokaloissa. Me kaikki tiedämme, että ihmiset ovat puheissaan paljon härskimpiä kuin jos joutuisivat julkisesti ilmaisemaan mielipiteensä. Sieltä on hyvä ammentaa, samoin internetin keskustelupalstoilta.

Härskejä puheita kuunnellessa syntyi materiaalia myös Vuodeaikoja-kirjan novelliin 23 ohjetta puolisoaan pettävälle miehelle, joka ei halua jäädä kiinni. Alvari kertoo ryhtyneensä kirjoittamaan tekstiä kyllästyttyään pahemman kerran keltaisen lehdistön lööppeihin. Hän halusi kirjoittaa novellin, jota iltapäivälehdet eivät taatusti julkaisisi.

Palkinnot jaetaan sattumanvaraisesti

Suomessa itsensä elättäminen novelleja kirjoittamalla on mahdotonta ellei satu saamaan apurahoja. Alvarilla on tässä suhteessa käynyt hyvin. Päivät kuluvat kirjoittamalla ja perheen parissa. Nostetta Alvari sai uralleen, kun ensimmäinen kirja Varmat tapaukset (2006) sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Kirjailija itse suhtautuu tunnustukseen vähäeleisesti.

- Suomessa tehdään joka vuosia hirveä määrä hyvää kirjallisuutta. Se on täysin sattumanvaraista, kuka näitä palkintoja saa ja mikä kirja nostetaan esille minäkin vuonna. Olin toki kiitollinen, mutta samalla ymmärsin oman paikkani, Alvari naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat