Norja valmistautuu surujuhlaan – MTV3 lähettää muistotilaisuuden suorana netissä

Huomenna tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Anders Behring Breivik surmasi 77 ihmistä kaksoisiskussa Utøyalla sekä Oslossa. Norja valmistautuukin muistelemaan vuosi sitten tapahtuneen verilöylyn uhreja.

Asiantuntijan mukaan muistopäivä on erityisen tärkeä uhreille ja heidän omaisilleen.

– Nyt huomio keskittyy uhreihin ja heidän omaisiinsa eikä iskujen tekijään, joka on viime aikoina saanut rutkasti julkisuutta oikeudenkäynnin takia, arvioi politiikantutkija Anders Jupskås Oslon yliopistosta.

– Useiden mielestä Anders Behring Breivik ja hänen ideologiansa ovat saaneet aivan liian paljon huomiota viime viikkoina, Jupskås jatkaa.

Norjassa käydään parhaillaan myös vilkasta keskustelua, muuttivatko vuodentakaiset iskut maata.

– Iskujen jälkeen pääministerimme peräänkuulutti yhtenäisyyttä, demokratiaa ja inhimillisyyttä. Joidenkin mielestä tämä on naiivia.

Toiset ovat taas sitä mieltä, että muutosta avoimempaan suuntaan on tapahtunut.

Joitakin varmoja, mutta toistaiseksi melko lyhytaikaisia muutoksia politiikantutkijan mukaan voi nähdä jo nyt.

– Nuorista on tullut poliittisesti aktiivisempia. Nuoret äänestivät viime kunnallisvaaleissa aktiivisemmin kuin aiemmin. Samoin erilaiset järjestöt, kuten Punainen Risti, ovat saaneet lisää jäseniä, kertoo Jupskås.

Huomenna Utøyan saarella pidetään uhreille ja heidän läheisilleen tarkoitettu muistotilaisuus. Oslon muistokonsertin puolestaan odotetaan keräävän kaupungintalon aukiolle jopa 100 000 ihmistä.

MTV3 Uutiset lähettää huomenna nettisivuillaan suorina lähetyksinä muistotilaisuuden Utøyan saarelta ja Oslossa pidettävän konsertin.

Muistotilaisuus alkaa kello 14.50 Suomen aikaa. Konsertti puolestaan alkaa kello 20.45 Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat