Nieriä ui kauppojen kalatiskeille

Lohen sukuisen muotikalan suosio on selvässä nousussa

Kauppojen kalatiskeille on alkanut uida uutta viljelykalaa nieriää suurempien sukulaiskalojen kirjolohen ja merilohen rinnalle. Kilohinnaltaan kalliimpi nieriä on lisännyt suosiotaan selvästi, mutta massakalaksi sen ei uskota nousevan.

- Nieriä on kasvava tuote tällä hetkellä Kalatukku Erikssonin toimitusjohtaja Kai Röntynen kertoi STT:lle.

Nieriän läpilyönti alkoi Röntysen mukaan pari vuotta sitten. Nieriä ilmestyi yhä useamman ravintolan ruokalistalle, ja sen jälkeen kala on siirtynyt vähittäiskauppoihin ja sieltä makuun päässeiden kuluttajien paistinpannuille.

Myös Kuopion Kalatukun hankintapäällikkö Arto Koistinen kertoi nieriän suosion olevan kasvussa. Koistinen huomautti, että nieriän menekkiä säätelee hinta. Ero loheen on sen verran suuri, ettei nieriästä tule arkiruokaa. Nieriä säilyttänee gourmet-leimansa.

Tuore nieriä maksaa vähittäiskaupassa 13 eurosta ylöspäin kilolta. Hinta on selvästi korkeampi kuin kirjolohen, joka maksaa halvimmillaan vain muutaman euron kilo. Myös merilohta saa valmiiksi fileoitunakin halvemmalla kuin kokonaisen nieriän.

Valtaosa tulee Islannista

Tällä hetkellä valtaosa Suomessa myytävästä nieriästä tulee Islannista. Muita tuontimaita ovat Ruotsi, Norja ja Tanska. Röntysen mukaan Islannissa kasvatettu yli kilon kokoinen nieriä on ollut laadullisesti parasta. Nieriää kasvatetaan myös Suomessa. Kasvatusaltaita löytyy Joroisista ja Myrskylästä, ja sitä on kokeiltu myös Pohjois-Suomessa. Suomalaisilla kalayhtiöillä on myös kasvatusta Ruotsissa.

Kalankasvattajaliiton toimitusjohtaja Kaisa Rossi kertoi, että nieriä on vaikea laji kasvattaa. Se vaatii kylmää vettä, ja etenkin eteläisessä Suomessa kesät ovat viime aikoina olleet liian helteisiä jopa paremmin lämpöä sietävälle kirjolohelle.

Rossi arvioi nieriän kasvatuksen lisääntyvän, mutta kovin suureksi hän ei usko määrien kasvavan viljelyn vaikeuden vuoksi. Hän huomautti kuitenkin, että niin kauan kun nieriän maine on hyvä, kasvattajan saama kate on kunnollinen.

Kasvatusta sisäaltaassa

Joroisten Huutokoskella nieriää kasvattavalla Huutokosken Arvo-Kalalla on käytössä on kiertovesijärjestelmä, jonka avulla vesi pystytään pitämään tarpeeksi viileänä 10-12 asteessa, yhtiön toimitusjohtaja Kaj Arvonen kertoi.

Myrskylässä puolestaan käytetään pohjavettä. Myrskylän Savustamo markkinoi myös Huutokosken nieriät, ja Myrskylässä tuotetaan nieriän poikaset.

Arvosen mukaan nieriän kasvattamisen vaikeus on juuri veden lämpötilan pitäminen tarpeeksi alhaisena. Nieriöitä ei myöskään kasvateta ulkona vaan sisäaltaassa, jolloin ulkoilman lämpötila ei vaikuta ollenkaan kasvuoloihin. Vaikka laitoksen perustamiskustannukset ovat tavallista kalanviljelyä suuremmat, etua kasvattaja saa ympärivuotisesta kalan kasvusta. Kirjolohen kasvatusta vaivaava sesonkiluonteisuus ei näin vaivaa nieriän tuotantoa, vaan kasvattaja saa tuloa tasaisesti eikä hinta vaihtele niin voimakkaasti.

Arvonen piti 13-15 euron kilohintaa vähittäismyynnissä sopivana. Kalan kasvattaja saa hinnasta noin puolet, ja se on yli kaksinkertainen kirjoloheen verrattuna.

Toimitukset alkaneet juuri

Huutokosken Arvo-Kala on juuri aloittanut nieriöiden toimitukset. Kalaa menee 300-400 kiloa viikossa, kun yksin Kalatukku Eriksson tuo nieriää 2000 kiloa viikossa. Kun Huutokosken kasvattamo toimii täydellä teholla vuonna 2006, määrä kasvaa kymmenkertaiseksi, Arvonen kertoi.

Myös Arvonen on sitä mieltä, ettei nieriän kasvatus koskaan yleisty kirjolohen kasvatuksen mittoihin. Nieriän tuotanto voi kasvaa 200 000 kiloon vuodessa, kun kirjolohta kasvatetaan Suomessa vuoden aikana noin 10 miljoonaa kiloa. Norja tuottaa lohta vuodessa peräti 500 miljoonaa kiloa.

Huutokosken Arvo-Kalan kiertovesitekniikkaa on kehitetty ympäristöministeriön tuella vuodesta 2000 alkaen, ja yhtiön tekniikkaan perustuu myös Imatran sammenkasvatuskokeilu. Ensimmäisten nieriöiden kasvatus alkoi viime vuoden lokakuussa. Kirjolohta Huutokoskella on kasvatettu vuodesta 1969 lähtien.

MTV3 - STT/Antti Autio

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja