Lohen sukuisen muotikalan suosio on selvässä nousussa
Kauppojen kalatiskeille on alkanut uida uutta viljelykalaa nieriää suurempien sukulaiskalojen kirjolohen ja merilohen rinnalle. Kilohinnaltaan kalliimpi nieriä on lisännyt suosiotaan selvästi, mutta massakalaksi sen ei uskota nousevan.
- Nieriä on kasvava tuote tällä hetkellä Kalatukku Erikssonin toimitusjohtaja Kai Röntynen kertoi STT:lle.
Nieriän läpilyönti alkoi Röntysen mukaan pari vuotta sitten. Nieriä ilmestyi yhä useamman ravintolan ruokalistalle, ja sen jälkeen kala on siirtynyt vähittäiskauppoihin ja sieltä makuun päässeiden kuluttajien paistinpannuille.
Myös Kuopion Kalatukun hankintapäällikkö Arto Koistinen kertoi nieriän suosion olevan kasvussa. Koistinen huomautti, että nieriän menekkiä säätelee hinta. Ero loheen on sen verran suuri, ettei nieriästä tule arkiruokaa. Nieriä säilyttänee gourmet-leimansa.
Tuore nieriä maksaa vähittäiskaupassa 13 eurosta ylöspäin kilolta. Hinta on selvästi korkeampi kuin kirjolohen, joka maksaa halvimmillaan vain muutaman euron kilo. Myös merilohta saa valmiiksi fileoitunakin halvemmalla kuin kokonaisen nieriän.
Valtaosa tulee Islannista
Tällä hetkellä valtaosa Suomessa myytävästä nieriästä tulee Islannista. Muita tuontimaita ovat Ruotsi, Norja ja Tanska. Röntysen mukaan Islannissa kasvatettu yli kilon kokoinen nieriä on ollut laadullisesti parasta. Nieriää kasvatetaan myös Suomessa. Kasvatusaltaita löytyy Joroisista ja Myrskylästä, ja sitä on kokeiltu myös Pohjois-Suomessa. Suomalaisilla kalayhtiöillä on myös kasvatusta Ruotsissa.

