Mainos

Neurologit eivät tehneet ilmoituksia narkolepsiaepäilyistä

Neurologit eri puolilla maata olivat tietoisia lapsille ilmaantuneista narkoleptisistä oireista jo viime keväänä. Suomalaisneurologit eivät kuitenkaan tehneet haittavaikutusilmoituksia havaitsemistaan narkolepsiaepäilyistä.

Lääkärikunnassa tiedettiin, että pandemiarokotteen valmistaja GlaxoSmithKline oli ennättänyt tutkia hyvin vähän rokotteen riskejä nimenomaan lapsilla ja raskaana olevilla naisilla.

Lääkärit halusivat selvittää vähän tutkitun Pandemrix-rokotteen yhteyttä erittäin harvinaisen nukahtelutaudin yllättävään lisääntymiseen. Yksikään ringissä mukana ollut neurologi ei kuitenkaan täyttänyt lain velvoittamaa haittavaikutusilmoitusta epäilemästään lääkevahingosta.

- Kaikkien ylimääräisten lappujen täyttäminen on työlästä, kun kiireellä hoidetaan potilaita. Hoitaminen on se tärkein asia, sanoo lastenneurologi Outi Saarenpää-Heikkilä.

Neurologit tiedottivat kuitenkin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitosta puhelimitse havainnoistaan.

- Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusyksikköön kerrottiin, että meillä on aika paljon lasten narkolepsiaa. Olen soittanut itse Terhi Kilvelle ja Markku Partinen on soittanut myös Terhi Kilvelle.

THL:n pääjohtajalle Pekka Puskalle Saarenpää-Heikkilä ei soittanut.

THL:n tuella oli määrä käynnistää tutkimushanke, jossa selvitettäsiin Pandemrix-rokotteen yhteyttä harvinaisen sairauden yleistymiseen rokotetuilla lapsilla.

Puhelinpalaverien päätteeksi neurologit päättivät yhdessä THL:n kanssa ryhtyä tutkimaan tarkemmin Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian välistä yhteyttä alkusyksystä heti kesälomien päätyttyä.

Ruotsin lehdistössä yllättäen julkisuuteen putkahtanut epäily pakotti suomalaistutkijat julkisuuteen omine epäilyineen kesken käynnistelyvaiheessa olleen tutkimushankkeen.

Aiheesta lisää illan Kymmenen uutisissa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.