Netinkäyttö pysyy edullisena EU-maissa ainakin 10 vuoden ajan – komissio ehdottaa, etteivät roaming-maksut palaa

Uusissa säännöissä kiinnitettäisiin huomiota myös verkkopalvelujen laatuun matkakohteessa.

Euroopan komissio ehdottaa 10 vuoden jatkoaikaa roaming-sääntelylle, jolla on poistettu verkkovierailujen lisämaksut EU:n sisällä. Vuonna 2017 voimaan tullut sääntely on halventanut matkapuhelimen käyttöä ja verkossa surffailua matkailtaessa muissa EU-maissa.

Ilman jatkoaikaa nykyisen roaming-käytännön määräaika umpeutuisi ensi vuonna.

Komission uuteen esitykseen sisältyy myös vaatimus verkkopalvelujen laadusta. Jos liittymään kuuluu kotimaassa esimerkiksi 4g- tai 5g-yhteys, tulisi sama nopeus tarjota myös verkkovierailun aikana, jos vastaavan nopeuden verkkoja on tarjolla matkakohteessa.

Katso uutisvideo kesältä 2017: Nettisurffailun hinta romahti Euroopassa – isot laskut historiaa

Nettisurffailun hinta romahti Euroopassa – isot laskut historiaa 2:04

Pidetty uudistus

Roaming-maksujen poisto on ollut yleisesti varsin pidetty EU-uudistus. Komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestager toteaa tiedotteessa, että roaming-maksujen poisto on loistoesimerkki siitä, miten EU on helpottanut kansalaistensa yhteydenpitoa ja elämää.

–  Uudet säännöt säilyttävät lisämaksuttomat verkkovierailut ja tekevät niistä vielä parempia, Vestager kommentoi.

Komission mukaan verkkovierailujen lisämaksujen poisto 17-kertaisti verkkovierailuilla käytetyn datan, kun kesän 2019 tilannetta verrattiin sääntelyä edeltäneeseen vuoden 2016 kesään.

EU:n roaming-sääntelyssä ovat mukana myös Norja, Islanti ja Liechtenstein. EU:sta eronnut Britannia ei ole enää mukana sääntelyn piirissä.

Lue myös:

    Uusimmat