Mainos

Nestorisäätiö suojaa saimaannorppaa

Saimaannorpan suojelua edistämään on perustettu säätiö, Nestorisäätiö. Hankkeen takana on kuopiolainen eläkkeellä oleva metsänhoitaja Arto Frey.

Norppa


Frey on lahjoittanut säätiölle peruspääomaksi osakkeet, joiden pörssiarvo on nyt noin viisi miljoonaa markkaa. Säätiön tuotto käytetään suoraan norpan suojelutoimiin. Frey työskenteli ennen eläkkeelle jäämistään Metsähallituksen luonnonsuojelun Itä-Suomen yksikössä.

-Saimaannorppaan tutustuin paremmin osallistuessani Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistojen suunnitteluun. Norppakanta on nyt lievässä kasvussa, mutta hoitotoimet kärsivät jatkuvasta rahapulasta, toteaa lahjoittaja. Yksityinen säätiö toimii yhteistyössä lähinnä Metsähallituksen kanssa. Säätiö tukee toimia, joilla pyritään parantamaan saimaannorpan elinehtoja. Säätiö voi tukea myös laatokannorpan suojelutyötä ja muuta luonnonsuojelutyötä.

Norppa

-Metsähallitus käyttää norpan suojeluun noin pari miljoonaa markkaa vuodessa. Osakkeiden tuotto tuo siihen ehkä noin viidenneksen lisäyksen, arvioi säätiön asiamies Tapani Pirinen. Nestorisäätiö voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja. Se voi siten toimia myös kanavana muille yksityisten henkilöiden lahjoituksille ja yritysten sponsorituelle. Saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista nisäkkäistä. Kanta on noin 220 eläintä. Tavoitteena on nostaa kanta 400 yksilöön vuoteen 2025 mennessä. Norppakannan seurannasta ja hoidosta vastaa Metsähallitus.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.