Neste Oililta jätti-investointi biodieseliin

Neste Oilin mukaan Singaporeen rakennettava jalostamo on maailman suurin uusiutuvaa dieseliä valmistava laitos. Tehtaan pääasiallisena raaka-aineena on tarkoitus käyttää palmuöljyä.

Neste Oil on rakentamassa Singaporeen suuren biodieseljalostamon. Investoinnin arvo on noin 550 miljoonaa euroa ja laitoksen kapasiteetti 800 000 tonnia dieseliä vuodessa. Yhtiön itsensä mukaan laitos tulee olemaan maailman suurin biodieseliä valmistava laitos. Kooltaan se on yli neljä kertaa Porvooseen kesällä valmistunutta biopolttoainelaitosta suurempi.

Uuden tehtaan rakentaminen on osa yhtiön strategiaa tulla maailman johtavaksi biodieselin valmistajaksi. Neste Oil uskoo vakaasti, että biopolttoaineen käyttö lisääntyy lähivuosina nopeasti kaikilla kehittyneillä markkinoilla. Esimerkiksi EU:ssa biopolttoaineen osuus liikenteen polttoaineista on määrä nostaa vuoteen 2020 mennessä 10 prosenttiin.

Neste Oil on jo aiemmin ilmoittanut laajenemistavoitteista, eikä toimialajohtaja Jarmo Honkamaa niitä kiellä nytkään.

- Olemme sanoneet lisäävämme miljoonia tonneja kapasiteettiä. Eiköhän siihen ole edelleen pyrkimys, Honkamaa sanoi yhtiön tiedotustilaisuudessa Keilalahdessa Espoossa.

Pääasiallisena raaka-aineena palmuöljy

Singaporen laitoksen rakentaminen käynnistyy ensi vuoden alkupuoliskolla, ja sen on määrä olla käytössä vuoden 2010 lopussa. Valmistuttuaan tuotantolaitos työllistää noin 100 henkilöä. Kaikkiaan yhtiön palveluksessa on noin 4800 henkilöä.

Uusi laitos perustuu yhtiön kehittämään NExBTL-tekniikkaan eli samaan kuin Porvoon jalostamo. Laitoksen raaka-aineena voidaan käyttää kaikkia kasviöljyjä ja eläinrasvoja. Alkuvaiheessa pääraaka-aineena on kuitenkin palmuöljy. Lisäksi tehtaalla käytetään paikallisia eläinrasvoja ja soijaöljyä.

- Valitettavasti joudumme nykyisin käyttämän ruoaksi kelpaavia raaka-aineita. Meillä on kuitenkin määrätietoinen tavoite ottaa käyttöön ruoaksi kelpaamattomia raaka-aineita, Honkamaa sanoo.

Yhtiö tutkii muun muassa puun sekä erilaisten levien ja bakteereiden hyödyntämistä raaka-aineena. Niiden saaminen markkinoille vie kuitenkin vielä vuosia. Palmuöljy onkin Neste Oilin mukaan toistaiseksi kilpailukykyisin raaka-aine saatavuutensa, hintansa ja kasvihuonekaasutaseensa ansiosta. Esimerkiksi Porvoon tehtaalla palmuöljyn osuus raaka-aineesta on 60-80 prosenttia.

Ennen kuin kiistellylle palmuöljylle saadaan korvaaja, Neste Oil kertoo tekevänsä kaikkensa, jotta sen käyttämä palmuöljy olisi kestävästi tuotettua. Yhtiö on sitoutunut käyttämään vain RSPO-sertifioitua (Roundtable on Sustainable Palm Oil) palmuöljyä niin pian kuin sitä on riittävästi saatavilla. Sertifiointijärjestelmä hyväksyttiin viime viikolla, ja sertifioinnin mukaista öljyä odotetaan tulevan markkinoille ensi vuoden alkupuolella.

Singapore maailman suurimpia öljynjalostuksen keskuksia

Laitoksen paikan valintaan vaikuttivat Neste Oilin mukaan Singaporen erinomaiset mahdollisuudet kehittyä biopolttoaineiden Aasian keskukseksi. Jo nyt kaupunkivaltio on maailman kolmanneksi suurin öljynjalostuksen keskus.

Singapore on myös allekirjoittanut Kioton sopimuksen ja sitoutunut kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen.

Honkamaa kehuu Singaporen antamaa tukea jalostamosuunnitelmassa. Taloudellisesta kehityksestä vastaava valtion elin, Singapore Economic Development Board, on auttanut Neste Oilia hankkeen esivalmistelun kaikissa vaiheissa. Se tukee investointia muun muassa tutkimus- ja kehitystuella sekä antamalla apua henkilöstön rekrytointiin ja koulutukseen.

Suoraa investointitukea Neste Oil ei kuitenkaan Singaporen valtiolta saa.

-Voin sanoa, että Singaporessa ulkomainen investoija voi tuntea olonsa erittäin tervetulleeksi, Honkamaa kehuu.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat