Mainos

Naton laajeneminen puhuttaa Venäjällä

Venäjän presidentti Boris Jeltsin toisti tänään, että Venäjä vaatii sitovan sopimuksen suhteistaan Natoon, jotta se voi hyväksyä sotilasliiton laajenemisen. Jeltsin esitti vaatimuksensa Moskovassa vierailevalle Saksan ulkoministerille Klaus Kinkelille. Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov sanoi jo eilen, ettei Venäjä tyydy vähempään kuin sitovaan sopimukseen.

Kinkel tapasi tänään mm. pääministeri Viktor Tshernomyrdinin ja puolustusministeri Igor Rodionovin. Jeltsinin kanssa hän keskusteli puhelimitse.
-Kaikki jotka olen täällä tavannut vastustavat Naton laajenemista, päivitteli Kinkel keskustelujensa jälkeen. Aiemmin hän arvioi, että Nato ja Venäjä voivat löytää molemmille osapuolille sopivan ratkaisun Euroopan uudesta turvallisuusarkkitehtuurista.

-Me haluamme ottaa Venäjän mukaan uuteen turvallisuusjärjestelmään. Me emme halua sulkea Venäjää pois, päinvastoin, Kinkel sanoi tuolloin.

Myöhemmin hän totesi, että ongelmaan on löydettävä ratkaisu, joka tekee Naton heinäkuisesta huippukokouksesta onnistuneen kaikkien kannalta. Naton on tuolloin määrä päättää neuvottelujen aloittamisesta uusien jäsenehdokkaiden kanssa.

Rodionov varoitti

Rodionov varoitti Kinkeliä, että Naton laajeneminen on luomassa uudelleen "tilanteen, jossa olimme vastakkainoloineen ja asevarusteluineen". Hänen mukaansa vahvistunut Nato "voisi pyrkiä sanelemaan ehtonsa Venäjälle", vaikka se ei suunnittelisikaan vihamielisiä toimia sitä vastaan.

-En usko, että Nato laajenee aloittaakseen uuden sodan. Mutta siitä on tulossa vahva sotilasliitto, jonka kanssa kukaan ei voi kilpailla sotilaallisessa mahdissa, Rodionov sanoi.

Venäjän mukaan Naton suunnitelmat luovat uusia jakolinjoja Eurooppaan, uhkaavat Venäjän turvallisuutta ja heikentävät presidentti Jeltsinin asemaa.
(STT-DPA-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.